Traže referendum o zakonima ključnim za gospodarski oporavak

Trideset oporbenih zastupnika u slovenskom parlamentu uložilo je zahtjev za održavanje referenduma o dva zakona koje vlada Janeza Janše drži ključnima za gospodarski oporavak izazvavši reakciju stranaka vladajuće koalicije da tim destruktivnim potezom pokušavaju srušiti vladu i otežavaju izlazak iz krize.

Stranka Pozitivna Slovenija koju vodi ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković potvrdila je da su zahtjev za održavanje referenduma o zakonu o sanaciji banaka te zakonu o holdingu za upravljanje državnom imovinom uz njezinih 27 zastupnika potpisala i dva neovisna zastupnika te jedan oporbenih Socijalnih demokrata.

Akcija najveće oporbene stranke došla je kao veliko iznenađenje, nakon što su zadnjih dana otpale mogućnosti da referendum o istim zakonima pokrenu neki sindikati, zbog čega je predsjednik parlamenta Gregor Virant kasno sinoć izjavio da će spomenuta dva zakona poslati na potpisivanje predsjedniku države kako bi zakonska rješenja stupila na snagu.

Stranka Pozitivna Slovenija navela je da se za referendume o dva sporna zakona odlučila zato jer tzv. loša banka kao model za sanaciju banaka te jedinstveno upravljanje državnom imovinom preko holdinga znače samo produbljavanje krize i nisu prava rješenja.

Vladajuća koalicija ne uvažava mišljenja struke o tim rješenjima ni stajalište opozicije. U toj situaciji referendumi predstavljaju zadnju mogućnost da se zaustave nerazumni prijedlozi vlade i njezinog načina vođenja države, navela je u priopćenju stranka Pozitivna Slovenija.

Na neočekivani zaplet reagirale su i stranke vladajuće koalicije izjavivši da se radi o pokušaju rušenja vlade koji šteti interesima same države, piše hrt.hr. (sh)

 

Foto:Davor Puklavec/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox