Tražio bolovanje do mirovine

Da je bolovanje za neke postala prilika za duži odmor, a ne potreba pokazao je i Osječanin koji je od liječnika tražio bolovanje do mirovine, piše glas-slavonije.hr

Nije tajna da se pravo radnika na bolovanje često zloupotrebljava bez ikakvog razloga, ali neki „pacijenti“ zaista su spremni otići korak dalje. Tako je 63-godišnji pacijent iz Osijeka b bez osnove tražio bolovanje pune dvije godine, odnosno do mirovine.  Da to nije tek izolirani slučaj potvrdio je i ravnatelj bolnice dr. Rudika Gmajnić.

Liječnici su u nezavidnoj situaciji, jer najčešće nas pacijenti, administracija i općenito javnost doživljavaju kao one koji odlučuju o bolovanjima. Obiteljska medicina općenito se okrivljuje za veliku stopu bolovanja, posebice kada je riječ o dugotrajnim izbivanjima s posla, ali o tome ne odlučuju liječnici nego Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, točnije njihovi kontrolori, kaže dr. Gmajnić. Pojašnjava da obiteljski liječnik može pravdati bolovanje po određenoj dijagnozi, no ne preko razdoblja od sedam ili 14 dana, odnosno najviše nekoliko tjedana što vrijedi za najteže operacije. Konačnu odluku o produljenju bolovanja donose kontrolori HZZO-a, a pacijenti često traže produljenje zbog socijalne situacije, odnosno ostanka bez posla kako bi na bolovanju ostvarili svoja prava.

Doktor Gmajnić smatra i to da je jako loše što su liječnici često etiketirani kao glavni i odgovorni za visoke stope bolovanja. Ne mogu povjerovati da je pacijent imao takvu nesreću da boluje od jedne bolesti tri godine, a onda se dan uoči povratka na radno mjesto teško razboli od druge bolesti. Mi odmah konzultiramo HZZO, a svaki pacijent ima mogućnost prigovora. Kad smo iscrpili mogućnost bolovanja, mi ga pošaljemo u HZZO i nismo odgovorni za sve više stope bolovanja, objašnjava dr. Gmajnić. (HT)

 

Izvor: www.glas-slavnonije.hr

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox