Trbuhom za kruhom: Iz zemlje želi otići 84% Hrvata

U anketi koju je proveo portal MojPosao na više od 1000 ispitanika o tome koliko Hrvata namjerava otići raditi u inozemstvo i kada, čak 84 posto ispitanika potvrdilo je da namjerava otići.

Među njima, najviše, njih 64 posto, namjerava otići unutar sljedeće dvije godine. Riječ je o ispitanicima koji smatraju kako u Hrvatskoj za njih nema posla ili je slabo plaćen te kako je opće raspoloženje u državi „depresivno“, pokazuju rezultati istraživanja koje je danas objavio portal MojPosao. Od konkretnih poslova, zbog kojih planiraju napustiti Hrvatsku, ispitanici navode rad na kruzeru te poslove kao što su pomoćni kuhar ili čuvanje djece, a pokazuju interes za odlazak u Njemačku i Švedsku, zatim Dubai, Kanadu, Australiju i SAD.

Hrvatsku unutar dvije do pet godina namjerava napustiti 16 posto ispitanika, a riječ je o studentima ili ispitanicima koji još žele „ispitati“ situaciju u Hrvatskoj. Svega 4 posto ispitanika Hrvatsku bi napustilo za više od pet godina, a riječ je o ispitanicima koji ne navode svoje konkretne planove, ali zato više od ostalih ispitanika izražavaju svoje nezadovoljstvo situacijom u Hrvatskoj.

Hrvatsku ne namjerava napustiti 16 posto ispitanika, pokazalo je istraživanje. Njihovo je mišljenje da živjeti u inozemstvu „nije tako idealno kao što ljudi misle“. Ova skupina ispitanika naglašava svoju veliku privrženost bližnjima, ali i prednosti blizine obitelji. Drugi ispitanici ističu da nisu u mogućnosti napustiti zemlju zbog toga što imaju malu djecu „koja ih trebaju“ te ističu prednosti „baka servisa“ kojih bi se, odlaskom u inozemstvo, morali odreći. Ipak, najzanimljiviji je zaključak jednog ispitanika koji ne namjerava otići jer kaže da voli izazove, a da nigdje nema većeg izazova nego „preživjeti u Hrvatskoj“, navode iz portala MojPosao. (Hina/HT)

 

 

Foto: www.shutterstock.com

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox