Trbuhom za kruhom: Više od polovice mladih želi otići iz Hrvatske

Čak 57 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske u zemlje EU radi studiranja ili zaposlenja, pokazalo je istraživanje Vise provedeno kako bi se saznalo  promišljanja mladih u Hrvatskoj o Europskoj uniji, prilikama koje prepoznaju u europskoj obitelji te mogućnosti otvaranja vlastitog biznisa u novom okruženju.

Istraživanje je pokazalo kako 57%  mladih ispitanika razmišlja o odlasku iz Hrvatske u zemlje EU radi studiranja ili zaposlenja. U isto vrijeme, većina smatra kako je turizam ključna gospodarska grana, sa najvećim potencijalom nakon ulaska Hrvatske u Uniju. No, mladi iz Slavonije i sjeverne Hrvatske dodaju mu i poljoprivredu, a njihovi vršnjaci s jadranske obale i brodogradnju.

Kao osnovni i najpouzdaniji izvor informacija o EU mladi su naveli internet. Pretraživanje na mrežnim stranicama, baš kao i Facebook kao najpopularniji društvenu mrežu, koriste svi ispitanici i to uglavnom na dnevnoj ili tjednoj osnovi.

Za svoje znanje o EU mladi ljudi kažu da je prosječno, no od europske obitelji država, njih skoro dvije trećine očekuje kako će donijeti korist mladim ljudima. Dok su podijeljeni u stavu o tome što će Hrvatskoj donijeti članstvo u Uniji, njih samo 22 posto ima pozitivna očekivanja od ulaska u Eurozonu, jer taj pojam povezuju s nižim životnim standardom.

Većina kao glavne razloge želje za odlaskom u neku od članica EU navode uz studiranje, karijeru, financijski i osobni razvoj. Dok djevojke privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi.

Njih 40%, preferira vlastiti posao, rad za poslodavca 35%, a među njima samo 2% angažiralo bi se u neprofitnom sektoru. Svaki četvrti ispitanik ( 25%), ipak bi se zadovoljio poslom u javnom sektoru, vjerujući u siguran posao, pokazalo je Visino istraživanje. (ps/jk) 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox