Trupčević: Čemu štrajk? Večernji list je i dalje najbolji poslodavac u medijskoj industriji

Direktor izdavačke kuće Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević izjavio je da će Večernji list, unatoč štrajku njegovih zaposlenika, izaći iz tiska. Večernji će izaći najnormalnije i bit će jednako kvalitetan kao i svaki dan - ustvrdio je.

O tome koliko se zaposlenika odlučilo za rad, a koliko za štrajk moći ćemo nešto više reći krajem radnog dana, rekao je Trupčević u izjavi za Hinu. Na pitanje je li točno da su zaposlenike na ulazu u zgradu Večernjeg lista dočekali zaštitari ispitujući ih sudjeluju li u štrajku, odgovorio je samo kako i uprava i sindikat žele da štrajk protekne u mirnom okruženju. Mi smo naprosto morali osigurati da se vodi evidencija tko sudjeluje u štrajku, a tko radi. Osigurali smo štrajkaškom odboru i svima koji sudjeluju u štrajku prostoriju u kojoj mogu boraviti, a svima onima koji žele raditi da to mogu u normalnom okruženju i neometani. Štrajkaši su u prostoriji poslodavca i ne vidim u tome ništa sporno - rekao je Trupčević.

Potvrdio je da je na poziv sindikata pred zgradu Večernjeg lista došla i policija, ali je otišla jer nije bilo potrebe za njezinim postupanjem. Na pitanje o najavi o podnošenju tužbe protiv poslodavca zbog nedonošenja kolektivnog ugovora, Trupčevića odgovorio je da će to moći komentirati kad se to dogodi. Bili smo sa sindikatom u pregovorima o kolektivnom ugovoru, koji je istekao i nitko ga nije raskinuo ili ukinuo, te smo predložili sindikatu određenu razinu materijalnih prava, to jest između sedamdest do osamdeset posto finacijskih dosadašnjih materijalnih prava - rekao je dodavši da sindikat to nije odbio, a reagirao je pozivom na štrajk i prekinuo komunikaciju s upravom.

Sada je prosječna plaća 9200 kuna

Smatramo da je štrajk neopravdan zato što smo pred sindikat stavili dosta poštenu ponudu u smislu materijalnih prava. Prosječna plaća u Večernjem listu za vrijeme trajanja kolektivnog ugovora bila je 9660 kuna, a nakon smanjenja 9200 kuna, što je četiri posto manje. Držimo da to, s obzirom na uvjete u kojima poslujemo u izdavačkoj industriji i ekonomskom okruženju u Hrvatskoj, ne opravdava štrajk. Također smatramo da smo i u toj situaciji i dalje najbolji poslodavac u medijskoj industriji i među boljim poslodavcima u Hrvatskoj i osiguravamo materijalna prava koja su daleko iznad onih propisanih zakonom - ustvrdio je Trupčević. (Hina/mš)

 

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox