Tržište nekretnina očekuje velike promjene

S obzirom da im nakon uvođenja poreza na imovinu prijeti dodatni trošak za stanove koje nisu uspjeli prodati i vlasnicima je u interesu njihovo aktiviranje, a država bi barem mogla naplaćivati PDV u obrocima i porez na najam.

 

Oživjeti tržište nekretnina na kojem je više od 15 tisuća neprodanih stanova, što bi dalo zamaha graditeljskoj i uz nju povezanoj industriji, te istovremeno urediti tržište iznajmljivanja stanova koje se u Hrvatskoj uglavnom odvija u sivoj zoni nije nimalo lagan zadatak u situaciji kad država zbog plana da zauzda deficit i uspori rast javnog duga, nema novca za intervenciju na tržištu nekretnina.

U srpanjskoj Strategiji Vladinih programa iznesen je plan po kojem bi država izašla na tržište iznajmljivanja stanova i to kupnjom gotovih stanova na tržištu za potrebe najma.

Taj je model trebao stanovništvu koje nije kreditno sposobno ponuditi dom uz fiksnu cijenu najma od 3,6 eura po četvornom metru, a tako bi se aktivirale neiskorištene nekretnine. Plan je bio da u razdoblju 2013. do 2015. godine država na taj način u najam da tri tisuće stanova.

Iako se, otkrivaju naši izvori u Ministarstvu graditeljstva koje je plan sačinilo, nije odustalo od tog modela teško je da će on biti ostvaren po zacrtanim brojkama.

Razlog je jednostavan. Makar ne bi bilo teško osigurati kredite za kupnju stanova, država nema prostora da godišnje za nekoliko stotina milijuna kuna poveća deficit ili javni dug kako bi kupila stanove za iznajmljivanje.

Naši sugovornici tvrde da neće odustati od toga da se taj model provede, doduše s manjim brojem stanova, a otkrivaju da Ministarstvo graditeljstva nije odustalo od toga da se pronađe način kako bi se aktivirale tisuće stanova koje posljednjih godina stoje neprodane.

Kad ih već država ne može kupiti kako bi ih iznajmljivala, vlasnicima bi se mogao ponuditi model po kojima bi njima samima bilo zanimljivo otisnuti se na tržište iznajmljivača, umjesto da godinama čekaju prodaju stanova.

Jedan od najvažnijih razloga zbog kojih se vlasnici, što su gradili stanove za prodaju, ne žele baviti iznajmljivanjem je i to što bi u slučaju aktiviranja nekretnina morali platiti PDV na izgrađene nekretnine.

Kako novca nemaju da bi platili taj porez kako bi mogli iznajmiti stanove, što im ionako nije ni bio plan, oni radije čekaju da stan prodaju i da poreznu obvezu od 25 posto plate konačni kupci stana.

Zato u Ministarstvu graditeljstva planiraju s kolegama iz Ministarstva financija razgovarati o mogućnosti da se ta porezna obveza ne plati u jednoj godini, nego primjerice u deset godina nakon što se stan ponudi u najam.

Tako stan neće godinama ostati mrtvi kapital, jer od neprodanih stanova koristi nemaju ni država ni vlasnici. Iznajmljeni stan svojim bi vlasnicima donosio kakvu takvu zaradu. Država bi naplatila PDV u više godina, ali ako stanovi stoje i ne prodaju se neće dobiti ni kunu PDV-a. Uz to nije zanemariva ni činjenica da bi to bio važan korak prema uređenom tržištu najma nekretnina i država bi naplatila puno više poreza od iznajmljivanja stanova, jer je podstanarstvo u Hrvatskoj uglavnom u sivoj ekonomiji, kaže naš izvor.

Vlasnici stanova, a među najam su i banke, zasad su dobro reagirale na ovaj prijedlog. Nije to ni čudo s obzirom da im nakon uvođenja poreza na imovinu prijeti dodatni trošak za stanove koje nisu uspjeli prodati.

Prema najavama iz Ministarstva financija porez će se plaćati na imovinu koja nije u funkciji, a to su onda i stanovi koji nisu prodani i nisu u najmu. Aktiviranje te imovine, odnosno iznajmljivanje stanova, od kojih bi vlasnici imali kakvu takvu zaradu, značilo bi istovremeno i oslobađanje od poreza na imovinu, ali i plaćanje PDV-a u obrocima,

No, na kraju ako uspiju prodati taj stan vlasnici bi taj trošak nadoknadili od kupaca.

Ipak, konačna će odluka o tome hoće li ovaj model proći ovisiti o izračunima Ministarstva financija i utjecaju tog plana na punjenje proračuna, piše novilist.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox