Tržište nekretnina prepuno praznih stanova

Gospodarska je kriza dovela u tešku situaciju tržište nekretnina u jugoistočnoj Europi, navodi SETimes, dodajući da kriza tog tržišta traje još od kraja 2008. godine. Ukupno gledajući, u regiji je vrijednost nekretnina od tada pala od 30 do čak 50 posto.

Od Grčke do Rumunjske planovi za gradnju industrijskih i turističkih projekata odgođeni su, a započeti su zaustavljeni. Nastavak krize znači da su odgođeni planovi za širenje poslovanja niza tvrtki.

Na primjer, prije pet godina Crna Gora proživljavala je neviđen uzlet graditeljstva i tržišta nekretnina. Nakon proglašenja neovisnosti 2006. godine uslijedio je velik interes kupaca iz Rusije za nekretnine u toj zemlji, što im je podiglo cijene, tako da je kvadrat stana u Podgorici dostigao 1000 eura, a u crnogorskom priobalju i do 2500 eura. Cijene su sada u najelitnijim lokacijama crnogorske obale pale za čak 80 posto.

Bugarsko tržište nekretnina, koje je do prije nekoliko godina doživljavalo uzlet, od 2008. godine trpi veliku krizu. Kako je rekla menadžerica agencije za nekretnine Bulgarian Properties Ltd. Polina Stojkov, cijene nekretnina u toj zemlji pale su u prosjeku za čak 42,8 posto, a najveći je pad u Sofiji, 45,6 posto.

U Srbiji se grade samo projekti koje financira država, a privatni ulagači grade vrlo malo.

I u Bukureštu se manje gradi, manje je izdanih odobrenja za građenje, prije svega zbog velikog broja neprodanih stanova. Cijena najma stanova u Bukureštu snizile su se zbog krize od 50 do 60 posto.

Kao i u ostalim zemljama regije, tako i u Grčkoj na desetine tisuća nekretnina čeka kupce. Prodaje nema ni nakon što je cijena znatno pala, a trgovci nekretninama nude sve povoljnije uvjete kupnje.

Makedonija je jedina zemlja regije u kojoj kriza nije zaustavila građenje, cijene nekretnina nisu se snižavale, posebice u središtu Skoplja. Cijena kvadrata stana u glavnom gradu Makedonije je od 1000 do 1200 eura, a najluksuzniji stanovi dostižu cijenu kvadrata i od 1800 eura, prenosi business.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox