Tržište osobnih automobila u Hrvatskoj

Zanimanje za kupnjom rabljenih osobnih automobila u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, a u prilog tome ide i činjenica da je u svibnju na Njuškalu unutar kategorije Osobni automobili zabilježeno više od 20 milijuna detaljnih pregleda oglasa, čak 19 posto više nego isti mjesec prošle godine. Također, zabilježeno je gotovo 19 tisuća novih oglasa rabljenih automobila. Najposjećenije marke automobila su bile Volkswagen, BMW i Audi.


Trenutno je na Njuškalu oglašeno više od 35 tisuća rabljenih automobila, 65 različitih marki te 790 modela rabljenih automobila. Tri najzaszupljenija modela su VW Golf, sa udjelom od gotovo 7 posto ukupnog broja oglašenih automobila, te VW Passat te BMW serija 3.

Prosječna starost svih osobnih automobila koji se trenutno prodaju na Njuškalu iznosi 9 godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža istih 152 tisuće kilometara. U nastavku je navedeno TOP 10 najzastupljenijih modela automobila na Njuškalu sa prosječnom starosti te prijeđenom kilometražom.

Prosječna starost najzastupljenijeg modela na Njuškalu, VW Golfa, iznosi 9 godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža 166 tisuća. U TOP 10 najzastupljenijih modela, najmlađi je Audi A3 sa prosječnom starost od 7 godina, dok je prosječno najmanje kilometara na satu kod Opel Astri i Renault Clia, nešto više od 139 tisuća.

S obzirom na oblik karoserije, najzastupljenije su limuzinske izvedbe, sa čak 30 posto ukupnog broja oglašenih automobila. Odmah na drugom mjestu prema zastupljenosti nalaze se hatchback izvedbe, sa udjelom od gotovo 29 posto. Najmanje je kabrioleta, tek 1,45 posto, a upravo njima raste popularnost u ovim toplim mjesecima.

Najzastupljeniji modeli kabrioleta na Njuškalu su Smart Fortwo Cabrio, BMW serija 3 cabriolet te Volkswagen EOS. Prosječna tražena cijena Smarta Fortwo Cabrio u ovom trenutku iznosi 39.839 HRK, i najniža je kada promatramo TOP 3 najzastupljenija modela. Najvišu traženu cijenu ima BMW serija 3 cabriolet, sa prosječnom traženom cijenom od 104.005 HRK, dok se za Eosa u prosjeku traži 65.013 HRK. Od navedena 3 modela, najveću prosječnu prijeđenu kilometražu ima BMW serija 3 cabriolet sa 180 tisuća kilometara, dok je najmanja kod Smarta Fortwo Cabria, tek nešto više od 108 tisuća kilometara.

Prema podacima kojima Njuškalo raspolaže, najbrže prodan kabriolet u svibnju na Njuškalu je svog vlasnika pronašao unutar 3 dana od trenutka objave oglasa, a radi se o Peugeotu 307 CC. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox