Tuerk raspisao izbore, Janković najveći favorit

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk je potpisao akt kojim se raspušta dosadašnji saziv parlamenta i prijevremeni parlamentarni izbori raspisuju za 4. prosinca.

Bit će to šesti po redu parlamentarni izbori od slovenske neovisnosti, ali prvi prijevremeni, godinu dana prije redovnog roka. Akt o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Tuerk je, kako je i najavio, potpisao nakon isteka 30-dnevnog roka od izglasavanja nepovjerenja koalicijskoj vladi Boruta Pahora koja do formiranja nove nastavlja obavljati tekuće poslove.

Već od danas teku izborni postupci u okviru kojih političke stranke i birači u izbornim jedinicama mogu predlagati kandidacijske liste i podnositi ovjerene potpise potrebne za kandidiranje nestranačkih kandidata.

Službena predizborna kampanja započinje 4. studenoga, mjesec dana prije izbora, a 9. studenoga krajnji je rok za podnošenje kandidatura. Do idućeg ponedjeljka stranke moraju otvoriti transakcijske račune s kojih će podmirivati troškove kampanje.

Na parlamentarnim izborima Slovenci će u osam izbornih jedinica i 88 izbornih okruga birati 88 zastupnika. Dva zastupnika birat će u svojim posebnim izbornim jedinicama pripadnici talijanske i mađarske manjine.

Zasad se čini da među njima najviše izgleda za uspjeh ima Lista Zorana Jankovića koja će se u subotu nakon osnivačkog kongresa u Ljubljani i registracije nazvati "Pozitivna Slovenija". Sadašnjeg popularnog ljubljanskog gradonačelnika spominje se i kao kandidata za premijera, ako mu se okrenu tradicionalni birači ljevice koji su razočarani slabim trogodišnjim rezultatima dosadašnje vlade lijevog centra i premijerom na odlasku, predsjednikom Socijalnih demokrata (SD) Borutom Pahorom. (Hina/jh)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox