Turci se na referendumu opredijelili za ustavne promjene

Turci su na referendumu jasno poduprli konzervativnu islamsku vladu, opredijelivši se za ustavne promjene koje ograničavaju ovlasti pravosudne hijerarhije i vojske, dvaju uporišta svjetovne vlasti.


"12. rujna bit će prekretnica u turskoj demokratskoj povijesti", rekao je premijer Recep Tayyip Erdogan čija je Stranka pravde i razvoja (AKP) u svibnju dala na glasovanje u parlamentu paket promjena ustava. Paket tada nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku, pa je vlada morala organizirati referendum.

"Naš je narod svladao povijesnu etapu na putu demokracije i vladavine pravne države. Sretni smo da smo podigli razinu demokratskih norma" u Turskoj, rekao je Erdogan.

Na temelju 98 posto prebrojanih glasova, 58 posto glasača očitovalo se za ustavne reforme, javile su televizijske mreže.

Ovaj rezultat je velik uspjeh za premijera Erdogana prije parlamentarnih izbora sazvanih u ljeto 2011.

Na referendumu, održanom točno 30 godina nakon vojnog udara iz 1980. na kojem je prihvaćen sadašnji ustav, glasači su se očitovali o 26 različitih točaka, među kojima su preustroj pravosudne vlasti, uporišta sekularnog tabora, protivnika AKP-a koji je na vlasti od 2002.

Od tada AKP s predsjednikom Erdoganom nije izgubio nijedne izbore. Na zadnjim parlamentarnim izborima 2007. osvojio je 47 posto glasova birača.

Odaziv na referendum bio je 77 do 78 posto, rekao je Erdogan.

Tijekom referenduma, na jugoistoku Anatolije, gdje većinu stanovnika čine Kurdi, izbili su izgredi kada su policajci pokušali spriječiti neke građane da glasuju. Policija je uhitila oko 90 osoba.

Na referendum je bilo pozvano 49,5 milijuna birača, od 73 milijuna stanovnika u Turskoj.

Zagovaratelji ustavnih promjena tvrdili su uoči referenduma da će reforme ojačati demokraciju u Turskoj i temeljna prava pojedinaca čime će se zemlja približiti standardima EU-a. Europska unija je izrazila svoju potporu predloženim ustavnim reformama.

Protivnici ustavnih promjena pak tvrde da bi neki od amandmana poništili odvajanje vlasti i dali zakonodavnom i izvršnom ogranku vlade, a time i vladajućoj stanci, preveliku kontrolu nad sudstvom.

Paket reformi uključuje 26 novih ili revidiranih amandmana koji će, među ostalim, zaštititi prava žena, djece i invalida, uspostaviti instituciju neovisnog ombudsmana, omogućiti članstvo u više od jednog sindikata, ublažiti sadašnja ograničenja radničkih štrajkova i dati državnim službenicima pravo na kolektivno pregovaranje.

Paket također sadrži kontroverzne amandmane koji će omogućiti restrukturiranje Ustavnog suda i Vrhovnog vijeća sudaca i tužitelja (HSYK).

Sudstvo je posebice važno AKP-u nakon što je stranka gotovo ukinuta 2008. godine zbog optužbi za islamizam.

Turci nisu mogli glasovati za pojedinačne amandmane nego su morali dati svoj glas za ili protiv cijelog paketa, što je naišlo na kritike nekih promatrača.

Glavne oporbene stranke, sekularna Republikanska narodna stranka (CHP) i Stranka nacionalističke akcije (MPH), vodile su intenzivnu kampanju protiv referenduma, dok je prokurdska Stranka mira i demokracije najavila da će bojkotirati referendum. (Hina)
 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox