Turci uplatili pet milijuna eura, stiže plaća radnicima

Turska kompanija Caliskan uplatila je danas pet milijuna eura na račune Diokija i Dina Petrokemije, tako da bi njihovi radnici danas napokon mogli dobiti zaostale plaće.

Nakon što su računi Diokija i Dina Petrokemije jučer deblokirani, na njih je Caliskan uplatio dogovorenih pet milijuna eura za kupnju Diokijeve tvrtke Adriaoil, a iz tih sredstava će se radnicima isplatiti zaostale plaće koje su trebali dobiti do 30. lipnja, doznaje se neslužbeno od sindikata. Po sindikalnim računicama, radnici Diokija na zagrebačkom Žitnjaku trebali bi primiti 4,5 zaostalih plaća, a radnici Dine u Omišlju na Krku šest plaća. U sindikatu se nadaju da će plaće sjesti na račune radnika do sutra u podne.

Time bi završila višemjesečna agonija 850 radnika Dioki grupe, koji su zbog neisplaćenih plaća organizirali niz prosvjeda, od zauzimanja pogona na Žitnjaku i štrajka glađu, do blokade krčkog mosta i prijetnji napuštanjem pogona u kojima su pohranjene opasne kemikalije. No, ostaje im borba za spas radnih mjesta, koja bi trebao barem djelomično sačuvati ulazak turskog investitora u vlasničku strukturu Diokija i obnova proizvodnje.

Ne sumnjam da će se realizirati isplata zaostalih plaća, kao i da će vrlo brzo započeti pripreme za obnovu proizvodnje barem u Omišlju, jer Caliskan je ozbiljna tvrtka, a plan Ministarstva financija za restrukturiranje i spas Diokija je dobro zamišljen, rekao je dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević. Turski investitor je s Dinom potpisao ugovor o pokretanju prerade polietilena na Krku koja bi trebala početi odmah nakon ponovnog pokretanja pogona i nabave sirovine. Mihaljević smatra kako bi u slučaju da sve potrebne pripreme počnu odmah, prerada polietilena mogla krenuti već za mjesec i pol dana. (Hina/HT)

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox