Turista više 16,6 posto, a najbrojniji gosti Nijemci

U Hrvatskoj je u svibnju ove godine boravilo 923,5 tisuća turista ili 16,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a još veći porast od 24,2 posto ostvaren je s 3,2 milijuna noćenja, objavio je Državni zavod za statistiku.

Dobri rezultati svibnja odrazili su se i na dobre petomjesečne rezultate u hrvatskom turizmu odnosno na poraste dolazaka za 8,8 i noćenja za 13,7 posto u odnosu na prvih pet mjeseci prošle godine. Ti su porasti rezultat gotovo dva milijuna turističkih dolazaka i više od šest milijuna noćenja ostvarenih u prvih pet mjeseci u Hrvatskoj.

I u svibnju i u pet mjeseci većinu fizičkog prometa ostvarili su strani turisti, kojih je u svibnju ove godine došlo čak 21,5 posto više, a ostvarili su i 29,3 posto više noćenja nego u lanjskom svibnju. U pet mjeseci ih je bilo 13,2 posto više ili ukupno 1,5 milijuna, a porast od 17,7 posto ostvarili su s 4,9 milijuna noćenja.

Za razliku od stranih, s domaćim se turistima i u svibnju i prvih pet mjeseci nastavio ovogodišnji pad dolazaka i noćenja, i to u svibnju od 2,2 odnosno 4 posto, a u pet mjeseci od 2,7 posto u dolascima i 0,4 posto u noćenjima. U strukturi noćenja stranih turista najviše su, oko 29 posto, u prvih pet mjeseci ostvarili Nijemci, a slijede ih Austrijanci s udjelom u stranim noćenjima od 12,4 posto te Slovenci s 11,4 posto. Sa svih drugih tržišta taj je udjel manji od 10 posto, pa su tako Talijani ostvarili 6,5 posto od ukupnih stranih noćenja, Francuzi 5,1 posto, Britanci 4,3 posto, a Nizozemci 3,2 posto. To ukupno čini 71,8 posto stranih noćenja u pet mjeseci, a ostalo su ostvarili turisti iz drugih zemalja svijeta. (Hina/HT)

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox