Turisti štede i do godinu dana za odmor u Hrvatskoj

Visa Inc. je i ove godine provela godišnje ljetno istraživanje o potrošačkim navikama inozemnih turista u Hrvatskoj za 2012. godinu. Istraživanje, koje je provela agencija Masmi, otkriva da turisti i dalje posjećuju obalne destinacije, ali i da moraju dulje štedjeti za svoje ljetovanje. 

Pojačana štednja za odmor u Hrvatskoj

Zanimljivo je da je više turista štedjelo za odmor u Hrvatskoj 2012. godine, nego prethodne godine. 64% je potvrdilo da su štedjeli što je u odnosu na 2011. godinu povećanje od 8%. 38% je štedjelo posljednjih šest mjeseci, 38% je štedjelo oko pola godine, dok je 17% inozemnih turista štedjelo do godine dana.  

Istraživanje također pokazuje da je Hrvatska i dalje vrlo zanimljiva turistička destinacija. I 2012. godinu obilježio je značajan broj turista koji su se po prvi puta odlučili za ljetovanje na hrvatskoj obali (44%), a više od tri puta Hrvatsku je posjetilo 22 posto inozemnih posjetitelja. Većinom dolaze iz zemalja zapadne Europe (55%), za Hrvatsku su se odlučili zbog preporuke obitelji ili prijatelja (36%), a sve veći dio njih informacije o Hrvatskoj traži i putem interneta (29%).

Potrošačke navike ostale iste

Iako su morali dulje štedjeti za godišnji odmor, potrošnja je ipak ostala približno ista kao i prošle godine. 40% ispitanih je odgovorilo da planira potrošiti isti iznos kao i prošle godine, a gotovo trećina planira potrošiti i više (27%). Manje planira potrošiti 19% ispitanih turista.

Većina turista (58%) je, naime, i ovo ljeto planirala potrošiti do 50 eura na dan bez troškova smještaja. Četvrtina turista troši između 50 i 100 eura dnevno, dok samo 8 posto njih planira potrošiti iznad 100 eura. Istraživanje je pokazalo da žene troše manje iznose, dok su turisti koji troše iznad sto eura dnevno gotovo isključivo muškarci. Turisti, također, Hrvatsku ne smatraju preskupom. 45% ispitanih smatra da su cijene u Hrvatskoj slične onima u ostalim mediteranskim zemljama, a 22% njih Hrvatsku smatra i jeftinijom od ostalih zemalja na Mediteranu. 19% turista nije zadovoljno cijenama i Hrvatsku je ocijenilo skupljom.

Turisti zadovoljni ponudom

Iako je plaćanje gotovinom i dalje dominantno, udio kartičnog plaćanja se povećao u odnosu na prošlu godinu posebno kad je riječ o plaćanju za hranu i zabavu (11%  vs. 18%).

Čak polovica inozemnih turista ocjenuje hrvatsku shopping ponudu dobrom (50%), trećina ponudu smatra prosječnom (30%), 11 posto ponudu ocjenjuje izvanrednom, a 10 posto turista smatra da je shopping ponuda u Hrvatskoj siromašna.

No, većini turista kupovina u Hrvatskoj i nije od presudne važnosti (45%), od umjerene važnosti je za 39 posto ispitanih, dok 17 posto inozemnih turista kupovinu smatra iznimno važnom. Male trgovine su zanimljivije većini turista (29%), no znajačan je i interes za velikim trgovačkim centrima (27%).

Ispitivanje je, isto tako, pokazalo i da su inozemni turisti zadovoljni svojim ljetovanjem u Hrvatskoj jer se čak 45 posto njih planira vratiti, a više od polovice (51%) je odgovorilo da će se vjerojatno vratiti još jednom u Hrvatsku. (ps/jk) 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox