Turistička sezona uvod u poskupljenje?

Ovomjesečni rezultati analize cijena u supermarketima u odnosu na prošli mjesec, pokazuju da i ovaj mjesec možemo biti donekle zadovoljni jer se neka značajna i neočekivana poskupljenja nisu dogodila. Štoviše, lista zabilježenih pojeftinjenja dvostruko je veća od liste zabilježenih poskupljenja, ističu s portala supermarketi.info.

Kako smo u ponekim supermarketima primijetili da se prošlomjesečne redovne cijene sada proglašavaju 'sniženim' cijenama, možemo očekivati da će u narednom periodu doći do poskupljenja upravo tih proizvoda. Prije svega to temeljimo na činjenici da se pred početak turističke sezone cijene 'prilagođavaju' kako stranim, tako i domaćim turistima. Mnogi proizvodi nose oznake kao što su 'snižena cijena', 'trajno snižena cijena' ili 'najpovoljnija cijena' iako ti proizvodi uopće nisu niti sniženi, niti imalo povoljniji nego u drugim supermarketima. Kako kupci na prvi pogled misle da se radi o proizvodu po akcijskoj cijeni,  često takva marketinška praksa dovodi do dodatnog troška za kupca a nikako do uštede.

Povoljniji mliječni proizvodi i dječja hrana

Glavna poskupljenja dogodila su se ponajprije na segmentu svježeg voća i povrća. Iako postotci tih poskupljenja nisu zanemarivi, tim poskupljenjima ne pridajemo preveliki značaj jer se radi o voću i povrću koje izlazi ili je već izašlo iz sezone. Glavna pojeftinjenja dogodila su se u segmentu mliječnih proizvoda i dječje hrane. 

Što se tiče ukupne povoljnosti, Getro je uvjerljivo najpovoljniji supermarket na području grada Zagreba. Drugo i treće mjesto dijele Plodine i Konzum. Najveće ovomjesečno iznenađenje je najpovoljnija jedinična košarica Bille, što joj je omogućilo da bude čvrsto u sredini ljestvice najpovoljnijih. Interspar je peti, a začelje liste pripada Mercatoru i Kauflandu. (PS/JK)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox