Turska napala kurdsku bazu na sjeveru Iraka

Turska vojska bombardirala je u srijedu glavnu kurdsku bazu na sjeveru Iraka kao odgovor na pojačane napade kurdskih aktivista na turske snage sigurnosti, poručivši da će se zračni udari nastaviti, javljaju agencije.

 

Na terenu je Turska angažirala oko 2.000 vojnika koji će "češljati" planinske predjele na iračkom sjeveru. Od kraja kolovoza, turski ratni zrakoplovi napali su 152 mete kurdskih gerilaca. Kurdski pobunjeni traže nezavisnost od Turske, a u sukobima dviju strana je od 1984. godine živote izgubilo više od 40.000 ljudi.

Posebice su na meti turskih snaga sigurnosti pripadnici Radničke stranke Kurdistana (PKK). Turski napadi su pojačali napetosti između Ankare i poluautonomne kurdske regije u Iraku, a u Argilu i drugim kurdskim gradovima zaredali su prosvjedi. Na sjeveru Iraka Turska još ima razmještenih oko 1.300 vojnika, nakon što je 90-ih godina dobila dozvolu od Bagdada.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uputio je SAD-u zahtjev za pomoć u borbi protiv kurdskih separatista. Turska, SAD i Europska unija proglasile su PKK terorističkom organizacijom. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox