Turski turisti odabrali Španjolsku, a ne Hrvatsku

Turska, Egipat i Tunis samo su u prvoj polovici godine izgubili oko 4,6 milijuna turista, od kojih je većina za zamjensku destinaciju izabrala Španjolsku. Sami španjolski turistički radnici procjenjuju da su u tom razdoblju na dobitku za čak 2,2 milijuna tih "posuđenih" turista. Sezona je nikad bolja u toj turističkoj velesili, koja je i prije eskalacije napetosti i terorističkih napada u Turskoj računala dosegnuti rekordnih 70 milijuna turista u 2016. Španjolski domaćini sada računaju da će do kraja godine imati čak 6,5 milijuna stranaca više nego lani, bar polovicu tog broja zahvaljujući izvanrednoj situaciji kod konkurenata, i da će sezonu okončati s ukupno 74 milijuna gostiju.

Srpanjski izvještaji o turističkom tsunamiju koji se događa Španjolskoj bilježe i 90.000 više otvorenih radnih mjesta u španjolskom turizmu nego lani. U nešto manjoj mjeri su od problema u zemljama pogođenima terorizmom i nesigurnošću profitirale i druge ljetne destinacije. Plimu turističkih brojki osjećaju primjerice i Njemačka i Nizozemska, jer je dio Europljana odlučio da ove godine neće na odmor putovati u inozemstvo.

Prvi dio netipične turističke godine, u kojoj Turska bilježi podbačaje između 30 i 40 posto, donio je pluseve i Hrvatskoj. Naša je zemlja za sedam mjeseci uknjižila oko 45 milijuna noćenja, kako se nedavno pohvalio ministar turizma Anton Kliman, a lani ih je bilo nešto više od 40 milijuna. Sam srpanj, pak, donio je 3,6 milijuna turista i 26,6 milijuna noćenja, oko sto tisuća gostiju i 3,6 milijuna noćenja više nego u lanjskom srpnju.

Podaci su djelomice usporedivi s 2015. godinom, jer se ove godine prešlo na novi, elektronički sustav evidencije gostiju, no rast je neupitan. Pitanje je jedino je li mogao biti i veći. Sada u špici, kada je u Hrvatskoj svakodnevno više od milijun gostiju,prostora za povećanja i nema, ali u svibnju i lipnju je na stotine tisuća turističkih ležajeva prazno, a sličan scenarij Jadran očekuje i u posezoni.

Istini za volju, Hrvatska se u bitku za goste koji su odustali od Turske, Egipta ili Tunisa nije ni upuštala. Među domaćim turističkim radnicima prevladava stav da Hrvatska jednostavno nema proizvod kakav prevladava u spomenutim zemljama; resorte koji počivaju na all inclusive ponudi i avionske paket-aranžmane za samo nekoliko stotina eura. Nacionalna je promocija unaprijeđena i, kako je pokazalo istraživanje Hrvatske turističke zajednice, doprla je do više Europljana nego lani, ali nije posebno ciljala bivše turske ili egipatske goste. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox