U BiH plaće političara među najvećim u Europi

Iako je Bosna i Hercegovina jedna od najnerazvijenijih država u Europi, plaće državnih dužnosnika među najizdašnijim su u ovom dijelu Europe, piše hrt.hr

Bosna i Hercegovina izdvaja najviše novca za javnu upravu u odnosu na BDP kada je riječ o ovom dijelu Europe, pokazala su istraživanja koja je objavio Glas Srpske. Plaće državnih dužnosnika veće su za šest posto od njezinih prosjeka, a državna administracija plaćena je 40 posto više.  U BiH su izdvajanja za javnu upravu razmjerno najviša u ovom dijelu svijeta i značajno viša nego u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji. BiH izdvaja čak 13,1 posto svog BDP-a za plaće u javnom sektoru, a Hrvatska i Srbija deset posto i manje od toga, navodi se u izvještaju Centra za zastupanje građanskih interesa u BiH.

Analiza je pokazala da bi BiH uštedjela 750 milijuna maraka godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plaće u javnoj upravi ograničilo na 10 posto BDP-a. To podrazumijeva smanjenja broja zaposlenih u javnoj upravi, plaća i provođenje ušteda. Posebno je zanimljivo da izvješće Svjetske banke navodi da je u proteklih pet godina u BiH došlo do povećanja izdvajanja za plaće u javnom sektoru, s 11,1 posto BDP-a u 2006. na 13,1 posto u 2011. godini. U zemljama Europe se za plaće izdvaja značajno manje novca, od 5,6 posto u Makedoniji do 11,9 posto u Letoniji, navodi Glas Srpske.

Prema istraživanju bosanskohercegovačkog Centra za istraživanja i studije ni u jednoj zemlji EU-a parlamentarci nemaju plaće tri puta veće od prosjeka, dok su u BiH veće od šest prosječnih plaća. U Norveškoj i Belgiji političari na najvišim pozicijama imaju jednu i pol prosječnu plaću, a u Njemačkoj i Letoniji njihove plaće dvostruko su više od nacionalnog prosjeka. S dvije i pol prosječne plaće zastupnici u Sloveniji su za nekoliko postotaka iznad europskog prosjeka. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox