U BiH se voze u automobilima starim i do 42 godine

Foto: Shutterstock

Bosna i Hercegovina je država u kojoj je vozni park među najstarijima i najzapuštenijima u Europi.

Službena statistika pokazuje kako se građani te zemlje voze u automobilima čija je prosječna starost između 15 i 17 godina, dok su najstariji registrirani automobili stari čak 40 godina. Prema analizi koju je za potrebe Vanjskotrgovinske komore BiH proveo Institut za privredni inženjering iz Zenice, u Federaciji BiH prosjek starosti vozila na prometnicama je 16,99 godina, prenose lokalni mediji. Putničkih vozila starijih od 20 godina je gotovo 40 posto, dok je onih koja su proizvedena 2008. godine i nakon toga i smatraju se novima u prometu tek 6,72 posto.

Ni u Republici Srpskoj stanje nije puno bolje. Prema podacima entitetskog Zavoda za statistiku, u 2012. tamo je bilo 48,5 posto vozila starijih od 15 godina, dok je 9,7 posto u kategoriji novijih odnosno proizvedenih tijekom zadnjih pet godina. Najstariji registrirani automobili u BiH proizvedeni su davne 1971. godine, a riječ je o Fordu 17M, Volkswagenovoj Bubi te o Peugeotu 204.

Tajnik udruge za zaštitu potrošača BiH Mesud Lakota podsjetio je kako je neposredno nakon rata prosječna starost registriranih automobila u BiH bila 20 godina. Po njegovoj ocjeni, svi prikupljeni podaci samo dodatno pokazuju opću sliku siromaštva u državi.

U Sarajevskoj županiji ima 100 tisuća vozila, no njihova prosječna vrijednost je oko dvije tisuće konvertibilnih maraka (oko tisuću eura). Je li to bogatstvo?, kazao je Lakota u izjavi za Nezavisne novine. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox