U EU ćemo ući kao najsiromašnija zemlja

Hrvatska će u Europsku uniju ući kao najsiromašnija zemlja izuzev Rumunjske i Bugarske, pokazuju podaci Eurostata o BDP-u po stanovniku prošle godine piše Poslovni.hr, a prenosi Večernji.hr.

Dok je u Hrvatskoj od 2009. zabilježen pad sa 62 na 61 posto prosjeka EU, ove dvije zemlje su u posljednje četiri godine ostvarile rast BDP-a po stanovniku za dva odnosno tri  postotna boda na 49 odnosno 47 posto prosjeka EU. Štoviše, 2011. godine smo još bili ispred Latvije, koja je sada ispred nas.

No, po stvarnoj individualnoj potrošnji smo na još slabijih 59% prosjeka EU, a tu je od Hrvatske i Turska bolja sa 60%. Riječ je o pokazatelju, mjerenom prema paritetu kupovne moći, koji pokazuju ukupnu potrošnju kućanstava, bez obzira financiraju li ih sami građani, država ili neprofitne organizacije. Najveću stvarnu potrošnju ima Luksemburg sa 141% prosjeka, dok je Slovenija na 79%. Cijene u Hrvatskoj su na 67% prosjeka, a niže cijene ima šest zemalja EU uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku. (Izvor: Večernji.hr) PS/S.P.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 


 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox