U Eurozoni 16,5 milijuna nezaposlenih

Ulazak u Europsku uniju građanima je predstavljen kao jedina alternativa i prilika za napredak. Ali da u EU nije sjajno potvrdio je i podatak da je stopa nezaposlenosti dosegnula brojku od 10,4 posto što je rekord od 1999., piše posao.hr

Ured za statistiku EU, Eurostat potvrdio je da u prosincu, odnosno u studenom prošle godine nije bilo značajnog porasta nezaposlenosti. U posljednjih nekoliko godina građani zemalja Europske unije imaju stalni porast nezaposlenosti koja je u prosincu 2010. Godine dosegnula 9,5 posto zbog europske dužničke krize.

Najviše nezaposlenih dolazi iz Grčke, Cipra i Španjolske, a sve zemlje morale su donijeti stroge mjere štednje kako bi ponovo pridobile povjerenje ulagača. Veliki porast nezaposlenosti uočen je posebno tijekom posljednje dvije godine. Malo manje od 16,5 milijuna stanovnika eurozone nezaposleno je , a 2010. ta brojka je bila manja za oko 751.000. Najviša stopa nezaposlenosti svakako je  u Španjolskoj u kojoj je 22,9 posto radno sposobnog stanovništva ostalo bez posla, a Grčka im se opasno približava sa 19,2 posto nezaposlenih. Najniža stopa nezaposlenosti je u Austriji, i to 4,1 posto. (HT)

 

Izvor: www.posao.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox