U hakerskoj invaziji napadnuta i stranica FBI-a

Krenula je jedna od najvećih hakerskih akcija pod nazivom Operation Megaupload, a u protekla 24 sata zabilježeno je 218 hakerskih napada iza kojih stoji skupina Anonymous, piše jutarnji.hr

Nakon najave spornog zakona protiv piratstva i prosvjeda brojnih internet stranica američke vlasti u četvrtak su zatvorile Megaupload.com, stranicu za dijeljenje datoteka. Upravo zbog takvog postupanja hakeri su odgovorili nizom napada. 

Grupa Anonymous tvrdi da stoji iza rušenja najmanje šest stranica, među kojima su ministarstvo pravosuđa i FBI koji su neko vrijeme bili nedostupni. Stranice Universal Music Groupa i RIAA-e (udruženja glazbenih izdavača) i dalje su nedostupne. Tvrde da su napali i MPAA (udruženje filmskih izdavača), no te su stranice sada dostupne, kao i US Copyright Office, dok je udruženje policijskih načelnika u Uti nedostupno.

Potpuno zamračenje koje je nastupilo 18. siječnja, a u kojem je sudjelovao i Megaupload bila je zapravo globalna protestna akcija kao reakciju na kontroverzne prijedloge zakona SOPA i PIPA. Anonymouse je naljutilo kada je FBI pokazao da mu spomenuti zakoni uopće nisu potrebni kako bi s lica interneta brisao stranice i servise, a koji potencijalno krše američke zakone. Sve je počelo kada je FBI podnio tužbu protiv Megauploada i Megavidea zbog “masivnog svjetskog online piratstva“. Stranicama su blokirane domene, oduzeta im je imovina u vrijednosti od 50 milijuna dolara, a sedam osoba je uhićeno. Četiri ključna zaposlenika, uključujući i osnivača Kima Doctoma, uhićena su na Novom Zelandu. Još troje optuženih su u bijegu. (HT)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox