U Hrvatskoj sve bolja epidemiološka slika uz značajan rast broja cijepljenih

Epidemiološka slika u Hrvatskoj se popravlja, uz paralelni rast broja cijepljenog stanovništva. Prema posljednim podacima već treći tjedan za redom opada broj zaraženih, a do sada je cijepljeno 25 posto odraslog stanovništva, među kojima su kao prioritetna skupina i turistički djelatnici.


Vidimo da se u Hrvatskoj posljednjih dana dnevno cijepi oko 30-ak tisuća ljudi. Ako nastavimo tom dinamikom, onda ćemo imati oko dva milijuna ljudi imunih do 1. srpnja. To bi onda garantiralo solidnu turističku sezonu, kazao je imunolog Zlatko Trobonjača sa Sveučilišta u Rijeci.
 

Prema riječima ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac turistički sektor izuzetno je zainteresiran za cijepljenje protiv COVID-19.
 

Svi su svjesni koliko je cijepljenje važno kako bismo osigurali još bolju turističku sezonu. Nakon Dalmacije i Istre, cijepljenje turističkih djelatnika započelo je i u unutrašnjosti te imamo podatke da je gotovo 70 posto turističkog sektora voljno cijepiti se, ustvrdila je Brnjac. Ocijenila je da bi  HZZJ trebao uključiti dodatne količine cjepiva za turističke djelatnike.
 

Dodajmo ovome i kako je broj zaraženih u Hrvatskoj u zadnjem tjednu travnja pao za 10%, a u prvom tjednu svibnja čak 22%.

Kad je riječ o koronavirusu, dobro je da imamo novu situaciju, situaciju u kojoj možemo konstatirati da se broj novozaraženih smanjuje. To su ohrabrujući znakovi, ali brojke su i dalje visoke i ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, nego naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju svih u društvu. Uz izgledno ljepše vrijeme koje dolazi i dolazak većih količina cjepiva doći ćemo u situaciju da zaštitimo naše sugrađane”, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox