U Kini policija oduzima iPad

Apple se susreće s novim problemima oko zaštite imena za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda iPad. Kineske vlasti počele su s pljenidbom popularnog gadgeta od prodavača zbog spora s domaćom kompanijom koja tvrdi da je naziv iPad zapravo njezin, piše dnevnik.hr

Priča počinje 2001. godine kada je tvrtka Shenzhen Proview Technology registrirala zaštitni znak iPad, a Apple je kupio prava na to ime od tajvanske kompanije koja je povezana s Proviewom, ali kompanija kaže da još uvijek ima pravo koristiti to ime u Kini. Sve se zakompliciralo kada je kineski sud odbio Appleov zahtjev za korištenjem imena u Kini prošle godine. U presudi je stajalo kako Proview nije obvezan ugovorom iz 2009. pod kojim je Proview Taipei transferirao naziv Appleu za 54.7000 američkih dolara.

Shenzhen Proview kaže da je ispunio kršenje zaštitnog znaka u siječnju kod komercijalnog uredu u Pekingu. Sve to rezultiralo je pljenidbom iPada u Shijiazhuangu, jugozapadno od Pekinga, nakon što su istražitelji primili pisma iz kineske kompanije, prema službeniku ureda ekonomske istrage u distriktu Xinhua. Nije poznato koliko je uređaja zaplijenjeno niti broj prodavaonica na koje je pokucala policija. Appleov glasnogovornik u Pekingu nije želio komentirati ovaj slučaj.

Shenzhen Proview će također zatražiti zabranu uvoza i izvoza Appleovog iPada na temelju kršenja vlasništva nad zaštitnim znakom u Kini.Apple ima pet prodavaonica u Kini, dvije u Pekingu i tri u Šangaju te ovlaštene zastupnike u još nekoliko kineskih gradova. (HT)

 

Izvor: www.dnevnik.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox