U kućama i stanovima za odmor 5,7 milijuna noćenja

 U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj od početka ove godine do kraja rujna boravilo je 373,7 tisuća turista koji su ostvarili 5,7 milijuna noćenja, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku.

Riječ je o istraživanju o nekomercijalnom turističkom prometu u kućama i stanovima za odmor koje se ne iznajmljuju turistima, već njihovi vlasnici, članovi obitelji, rodbina i prijatelji plaćaju (samo) paušalnu ili boravišnu pristojbu po noćenju. Podaci za prvih devet mjeseci ove godine tako se temelje na evidencijama o naplati te pristojbe koju vode turističke zajednice grada/općine ili mjesta, pri čemu su, kako navode iz Državnog zavoda, obuhvaćeni podaci 176 turističkih zajednica. Gotovo 42 posto ukupnih dolazaka u kuće i stanove za odmor u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili su domaći turisti, na koje se odnosi i većina od ukupnih noćenja ili 55,2 posto. Stranaca je u te objekte došlo više, 58 posto od ukupnog broja, ali su imali manje noćenja, 44,8 posto.

Od ukupnog broja noćenja gotovo 34 posto ostvarile su osobe za koje se boravišna pristojba plaća po noćenju, a preostalih 66 posto noćenja ostvarile su oni za koje se boravišna pristojba plaća paušalno. Prosječno je u kućama i stanovima za odmor ostvareno 15 noćenja po prijavljenom turistu, pri čemu su domaći ostvarili prosječno 20, a strani 12 noćenja. U strukturi noćenja stranih turista u tim su objektima najviše noćenja ostvarili turisti iz Slovenije (45,9 posto), a slijede ih Nijemci (udjel od 12,3 posto), turisti iz Bosne i Hercegovine (5,4 posto), Austrije (5,3 posto), Mađarske (5,1 posto) te Italije (5 posto). (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox