U NO-u Ine po prvi put sjedi predstavnik radnika

INA je jučer putem Zagrebačke burze objavila da je za predstavnicu radnika u Nadzornom odboru Ine izabrana Maja Rilović. Izbori za predstavnika radnika u Nadzornom odboru Ine provedeni su 12. svibnja, a mandat Maje Rilović počinje 24. svibnja, navodi se u obavijesti i napominje kako je izbor proveden sukladno članku 162. stavak 3. Zakona o radu.

 

Taj članak predviđa da se, ako nije utemeljeno radničko vijeće, predstavnika radnika u nadzorni odbor bira na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem. Ovo je povijesni događaj za Inu, po prvi put je izabran predstavnik radnika u Nadzorni odbor Ine - kazala je u telefonskoj izjavi Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ.

Riloviće ističe kako se, nakon što je Vlada u to tijelo imenovala stručnjake koji kvalitetno rade svoj posao, osjećaju promjene u radu Nadzornog odbora i kako podržava takav rad. U tom se tijelu treba čuti i glas radnika. Svjesna sam da to ne može biti presudan glas, ali ću se zalagati za interese radnika i očuvanje budućnosti Ine, kazala je. Zalagat ću se za očuvanje budućnosti Ine, sigurnost zaposlenika, promicanje radnih i materijalnih prava radnika, vladavinu prava, poštovanje Ustava i zakona, transparentnost poslovanja, očuvanje hrvatskog jezika kao službenog jezika unutar Ine, kaže Rilović i ističe potrebu ulaganja u istraživanje i razvoj, u maloprodajnu mrežu i rafinerije.

Izbori podijelili sindikate

Izbor za predstavnika radnika u Nadzorni odbor Ine podijelio je pak same sindikate u Ini, jer su dva sindikata - Sindikat naftnog gospodarstva (SING) i Samostalni sindikat EKN-a bili pozvali radnike da ne izlaze na izbore s obzirom da će se početkom lipnja u Ini održati izbori za Radničko vijeće koje, prema ZOR-u, imenuje radničkog predstavnika u Nadzorni odbor.

Izbori aposlutno nisu bili potrebni kada se ide u izbore za Radničko vijeće, koji će se održati 8. lipnja. Time je trebalo riješiti i pitanje predstavnika radnika u Nadzornom odboru i izbjegli bi sve dileme, kaže predsjednik SING-a Božo Mikuš. Smatra da su izbori koje je proveo samo sindikat INAŠ i to s jednim kandidatom bili vrlo dvojbeni, da, po podacima kojima raspolaže, na neposrednim izborima nije glasovalo ni 25 posto radnika.

Rilović pak navodi da je na izborima glasovalo 41,6 posto radnika s pravom glasa u Ini (Zakonom je propisano da su izbori valjani ako im pristupi više od jedne trećine radnika upisanih u popis birača), a ona je dobila više od 37 posto glasova svih radnika upisanih u popis.

Radnici do sada nisu konzumirali pravo na izbor svog predstavnika u Nadzorni odbor, sindikalni povjerenik cijelo vrijeme obnaša dužnost radničkog vijeća, objašnjava i dodaje kako u INAŠ-u smatraju da je neposredni izbor predstavnika radnika najdemokratskiji način izbora. Neposredno nakon inicijative za izbore, dva sindikata inicirala su izbore za Radničko vijeće i taj proces je u tijeku, kaže Rilović. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox