U Opatiji otvorena međunarodna konferencija "Europa za građane: prve tri godine provedbe programa u Hrvatskoj"

Međunarodna konferencija "Europa za građane: prve tri godine provedbe programa u Hrvatskoj", kojoj je svrha izvijestiti o rezultatima programa te razini tako privučenoga novca iz Europske unije, otvorena je danas u Opatiji. Riječ je o programu u koji se Hrvatska uključila krajem 2007. godine kao prva zemlja izvan EU-a. Njime se pruža novčana potpora projektima promicanja tzv. aktivnog europskog građanstva.

 

Kako je istaknuo predstojnik vladina Ureda za udruge Igor Vidačak, Hrvatska je od ulaska u program iskoristila oko milijardu eura, a to je četiri do pet puta više nego što je uložila kao članarinu. Novcem iz programa "Europa za građane" u Hrvatskoj je financirano više od 30 projekata, rekao je Vidačak.
Istaknuo je da je taj projekt namijenjen podupiranju temeljnih vrijednosti europskih integracija, a to su solidarnost, tolerancija i interkulturalni dijalog. Diljem Europe djeluju nevladine organizacije, institucije poput obrazovnih ili znanstvenih, jedinice lokalne i regionalne samouprave pa i sindikati, a zajednički je cilj provoditi programe za opće dobro kao što su ekološki, razvojni, obrazovni.

Nataša Mikuš-Žigman iz Središnjega državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a rekla je da je tako privučen novac tek uvod u višestruko važnije mogućnosti korištenja fondova EU-a nakon ulaska Hrvatske. Za korištenje tog novca potrebna je priprema pa se izrađuje strateška dokumentacija u kojoj će mjerodavna državna tijela predložiti prioritetna područja za ulaganja iz fondova EU-a, dodala je.

 

Naglasak na umrežavanju i zajedničkim projektima

 

Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković naglasio je važnost organizacija civilnog društva u partnerstvu s MVPEI-em i komuniciranju s građanima o eurointegracijskom procesu te najavio dodatno intenziviranje suradnje vladinog i nevladinog sektora nakon pristupanja u punopravno članstvo.

Na dvodnevnome skupu sudjelovat će stotinjak sudionika, među kojima dužnosnici državnih tijela, veleposlanstava zemalja EU-a u Hrvatskoj, županija, gradova i općina te predstavnici civilnoga društva. Bit će riječi o primjerima dobre prakse korištenja fondova iz programa "Europa za društvo" i o mogućnostima umrežavanja gradova i općina mnogih zemalja na provedbi zajedničkih projekata. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox