U Osječko-baranjskoj županiji 37.426 nezaposlenih

Foto: Ilustracija

Na kraju prosinca prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 37.426 nezaposlenih osoba, što je 2,4 posto više nego u studenom i 11,8 posto više nego u prosincu 2011. godine. 

Prema podacima osječkog Područnom uredu Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ), povećanje nezaposlenosti u prosincu je zabilježeno u svim ispostavama u toj županiji, a najviše u Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu. U usporedbi s istim razdobljem godine prije rast nezaposlenosti najizrazitiji je u Valpovu za 17,6 posto, Osijeku za 14,2 posto i Donjem Miholjcu za 14 posto.

Nezaposlenost se tijekom 2012. godine u Osječko-baranjskoj županiji prosječno mjesečno povećavala za 1 posto, a nakon prosječnog smanjenja od ožujka do lipnja, po stopi od 3,4 posto, uslijedilo je povećanje, od srpnja do prosinca, po prosječnoj stopi od 3 posto. Na kraju prosinca prošle godine 46,5 posto nezaposlenih u osječkom Područnom uredu HZZ-a čekalo je na zaposlenje dulje od godinu dana, a nezaposlene osobe su prosječno čekale 11 mjeseci na zaposlenje.

Stopa zapošljavanja s evidencije osječkoga HZZ-a tijekom 2012. godine bila je 26,5 posto, što znači da se na 100 nezaposlenih temeljem ugovora o radu zapošljavalo 27 osoba. U odnosu na 2011. godinu stopa zapošljavanja smanjena je za 1,6 posto.

U prosincu prošle godine godine poslodavci su osječkom Područnom uredu HZZ-a prijavili 350 slobodnih radnih mjesta, što je 50,6 posto manje nego u studenom i 7,2 posto manje nego u prosincu 2011. Najveći broj slobodnih radnih mjesta prijavili su poslodavci iz obrazovanja, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te trgovine. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox