U ožujku blagi pad cijene stanova

Prema podacima portala Crozilla.com cijene stanova u ožujku su na mjesečnoj razini pale za 0,1 posto. Svi su gradovi zabilježili pad traženih cijena, osim Rijeke koja bilježi jedva zamjetan porast od tek 0,06 posto.
U odnosu na ožujak 2011. godine prosječne tražene cijene stanova bile su za 1,9 posto niže,  zatim 5 posto niže no u istom mjesecu 2010.godine, te 11,3 posto niže no 2009., a u odnosu na isti mjesec  2008.godine zabilježen je pad cijena od cak 16 posto.

I dalje najskuplji Dubrovnik

Iako cijene dubrovačkih stanova posljednjih godina bilježe osjetan pad (čak 20 posto u odnosu na ožujak 2008.godine), činjenica je da su one mnogo više od onih u ostalim gradovima, te se i danas stanovi u tom gradu rijetko mogu pronaći po cijenama ispod 2000 eura po metru kvadratnom, a nije nepoznanica da tamošnji stambeni kvadrati ponekad iznose između 4 i 6 tisuća eura.
Po visini cijene kvadratnog metra na prvom se mjestu još uvijek nalaziDubrovnik u kojem je prosječna tražena cijena stana tijekom ožujka iznosila 3229 eura. Na drugom se mjestu nalazi Split gdje se za kvadrat stana tijekom ožujka u prosjeku tražilo oko 2116 eura, sto je 0,4 posto manje nego mjesec ranije.  Tijekom ožujka, na portalu Crozilla.com u tom su se gradu mogli pronaći stanovi po cijenama od 1000 pa sve do 5000 eura po metru kvadratnom.

Niže cijene na kontinentu

Za razliku od Jadrana, cijene stanova u kontinentalnom dijelu Hrvatske su niže. Tako je tijekom ožujka  prosječna tražena cijena stana u Osijeku, Gospiću, Bjelovaru, Vukovaru ili Sisku  bila ispod 1000 eura po metru kvadratnom.
Osječke cijene stanova tijekom ožujka zabilježile su pad od 0,5 posto, te su i dalje ostale troznamenkaste, a za jedan metar kvadratni u prosjeku se tražilo  962  eura.

Prema podacima internetskog portala Crozilla.com, prosječna tražena cijena stambenog kvadrata tijekom ožujka u Zagrebu se kretala oko 1758 eura, što je 0,1 posto manje no mjesec ranije.
Poznato je da unatoč potražnji većoj no u ostalim gradovima Lijepe naše, cijene stanova u Zagrebu iz mjeseca u mjesec padaju. Tako je prema podacima portala Crozilla.com u odnosu na lanjski ožujak tražena cijena zagrebačkih stanova pala za 2,4 posto, zatim 6,8 posto u odnosu na isti mjesec 2010.godine, te čak 11,8 posto u odnosu na ožujak 2009.godine. (PS/JK)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox