U ponedjeljak Gotovini i Markaču istječe rok za najave žalbi

Obrane dvojice hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, u ponedjeljak će predati najave žalbi na prvostupanjsku presudu dok haaško tužiteljstvo do petka još nije željelo otkriti hoće li se žaliti.

 

Odvjetnici generala Gotovine i Markača Luka Mišetić i Goran Mikuličić najavili su kako će žalbe podnijeti u ponedjeljak dok se u uredu haaškoga tužiteljstva u petak nije moglo doznati hoće li se i ono žaliti jer je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz bio na službenom putu. Tužitelji su u završnim riječima prošle godine tražili da se Gotovinu osudi na 27, Markača na 23 i Čermaka na 17 godina zatvora.

Obrane generala Gotovine i Markača nisu željele otkriti žalbene osnove koje će biti navedene u najavama žalbi, no otkrili su da će njihovi odvjetnički timovi biti ojačani.

Timu generala Gotovine priključit će se švicarski odvjetnik Guenael Mettraux, koji je na ICTY-ju dosad uspješno branio generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškoskoga.

Praksa ICTY-ja pokazuje da žalbeni dio postupka u pravilu traje dulje od godinu dana. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox