U rujnu industrija rasla 4,6 posto

Nakon razmjerno snažnog godišnjeg pada u kolovozu od 4,7%, u rujnu je industrijska proizvodnja zabilježila zamjetan rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini i time pozitivno iznenadila tržište, navode analitičari RBA, piše Večernji.hr.

Prema današnjim podacima DZS-a u odnosu na rujan prošle godine industrijska proizvodnja je rasla 3,8%, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. U odnosu na prethodni mjesec rast je bio 4,6%, najviše od siječnja ove godine. Promatrano prema NKD-u u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje 2013. prerađivačka industrija je s rastom od 2,7% nastavila pozitivno doprinositi ukupnom rastu te ublažavati negativan doprinos koji dolazi od pada obujma rudarstva i vađenja (-8,3%) te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-7,8%), navodi analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević.

Zamjetan rast ostvarile su proizvodnja odjeće, kože i srodnih proizvoda, proizvoda od gume i plastike te proizvodnja metala koji redom bilježe dvoznamenkaste godišnje stope rasta i to od 14 do 19 posto, a u strukturi ukupne industrijske proizvodnje zajedno čine udio od preko 8%. Proizvodnja prehrambenih proizvoda čiji udio prelazi 15% bilježi blagi rast od 0,2% godišnje. PS/S.P.(Izvor: Večernji.hr) 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox