U SAD-u otvoreno 120 tisuća radnih mjesta, ubrzava se izlazak iz recesije?

Rast zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u studenome je dodatno ubrzao, oštro spustivši stopu nezaposlenosti na 8,6 posto, najnižu razinu u posljednje dvije i pol godine, što je novi dokaz jačanja oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Američko gospodarstvo u studenome je povećalo broj radnih mjesta za 120 tisuća, pokazali su u petak najnoviji podaci američkog ministarstva za rad. To je u skladu s prognozama ekonomista iz Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali njihov rast za 122 tisuće. Time se stopa nezaposlenosti oštro smanjila, s devet posto u listopadu, iznenadivši ekonomiste koji su očekivali da će ostati nepromijenjena. Bez posla je u prošlom mjesecu bilo 13,3 milijuna građana SAD-a, 594 tisuće manje nego u prethodnom mjesecu.

Snažnim podacima dijelom su pridonijele revizije podataka za rujan i listopad, prema kojima je sada broj novootvorenih radnih mjesta u ta dva mjeseca bio veći za 72 tisuće nego što je prvotno objavljeno, napominju u ministarstvu. Za porast zapošljavanja ponovno je bio zaslužan privatni sektor, u kojem je otvoreno 140 tisuća novih radnih mjesta, nakon 117 tisuća u prethodnom mjesecu.

Broj zaposlenih u državom sektoru smanjen je pak za 20 tisuća, pa neto broj novih radnih mjesta iznosi 120 tisuća. Američko tržište rada postupno se oporavlja. Riječ je o sporom tempu, no radimo malene korake u pravom smjeru, tumači Ryan Sweet,viši ekonomist u tvrtki Moody's Analytics u West Chesteru. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox