U Slavonskom Brodu se gradi poliklinika vrijedna 43 milijuna kuna

Potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović u Slavonskom je Brodu sa županijskim čelnicima i vodstvom Opće bolnice "Dr. Josipa Benčevića" potpisao sporazum o izgradnji bolničke poliklinike, vrijedne 43 milijuna kuna, te najavio kako će od prvog srpnja u svim ordinacijama obiteljske medicine biti uspostavljen sustav vađenja krvi.

 

Zasad tu uslugu može obaviti 40 posto ordinacija obiteljske medicine, rekao je Milinović i dodao kako je jedna od mjera zdravstvene reforme što veća pristupačnost zdravstvene usluge. Za to smo izdvojili i novac za poduku medicinskih sestara. Iako je bilo zahtjeva da se primjena odgodi, to se neće dogoditi i nadamo se kako će do 1. srpnja sve ordinacije obiteljske medicine, za što su posebno plaćene, ući u taj sustav - rekao je ministar zdravstva.

Milinović je kazao i kako je moguće otvaranje izvanbolničkih rodilišta tamo gdje se za to mogu stvoriti uvjeti, pa i u Đakovu, a "možda će već ovaj tjedan potpisati pravilnik kojim se to regulira". Još ćemo jednom danas i sutra razmotriti to stanje i možda novim pravilnikom odobriti otvaranje spomenutih rodilišta pa tako i onog u Đakovu, uz suglasnost rodilje da želi roditi u tom rodilištu i uz uvjet da se u najkraćem mogućem roku pacijent može dopremiti u bolnicu - kazao je Milinović. Dodao je kako će u tim rodilištima omogućiti samo porođaje bez predvidive patologije. Natječaj za njihove opremanje je u tijeku.

Milinović je odgovorio i kritičarima uvođenja e-zdravstva, ustvrdivši kako je hrvatski sustav jedan od najsigurnijih i najboljih u Europi. Kritike kako se dovoljno ne ulaže u javni sektor odbacio je iznošenjem podatka kako je u zadnje dvije godine tu uloženo šest do osam milijarda kuna te kako će do kraja godine u opremanje ustanova uložiti 800 milijuna kuna. I sporazum koji smo danas potpisali o izgradnji bolničke poliklinike u Brodu najbolji je odgovor tim kritičarima - poručio je Milinović.
Najavio je i da se nastavlja obnova opreme brodske bolnice koja je u kategoriji regionalnih županijskih bolnica. (Hina/MJ)

 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox