U sljedećih godinu dana iz državne službe odlazi 10.000 ljudi?!

U sljedeću godinu dana u državnoj i javnoj službi bez posla će ostati 10.000 ljudi, neslužbeno doznaje Jutarnji list iz Ministarstva gospodarstva.

Pola od te broja odnosi se na radnike na određeno vrijeme i honorarce; njih je najjednostavnije i najjeftinije otpustiti.

Drugih 5000 odnosi se na stalno zaposlene na neodređeno vrijeme, no klasičnih otkaza će biti malo u ovom slučaju, jer će ih kako sada stvari stoje dobiti samo oni koji na godišnjim evaulacijama dobiju negativnu ocjenu. No, postoji sumnja da će do toga doći jer posljednji put neka osoba u državnoj službi dobila negativnu ocjenu 2005. godine.

Najveći dio zaposlenih u državnoj službi otići će u mirovinu, jedan dio kad steknu uvjete za punu starosnu mirovinu (60,5 godina za žene, 65 za muškarce i najmanje 15 godina staža), a jedan dio kad steknu uvjete za prijevremenu mirovinu (55,5 godina za žene, 60 godina za muškarce sa 30,5, to jest 35 godina staža).

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić nedavno je najavio da će se zbog onih s uvjetima za prijevremenu mirovinu, ući u posao s Royal međugeneracijskom solidarnošću, odnosno ići će se na dokup mirovine zbog čega će se ovih dana održati nekoliko sastanaka u Ministarstvu gospodarstva. (jk)

 

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox