U Sloveniji i Mađarskoj insekticidi izazvali pomor pčela

Slovenska vlada privremeno je zabranila sijanje sjemena kukuruza tretiranog sredstvom za koje se vjeruje da je izazvalo pomor pčela na sjeveroistoku države. Ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je na konferenciji za novinare da je u Prekmurju došlo do pomora 15 posto pčela.

 

Preliminarna ispitivanja pokazala su da su pčele otrovane klotiamidinom, kemijskim sredstvom kojim se tretira sjeme kukuruza prije sijanja kako ga ne bi napao kukuruzni moljac, pa se sijanje takvog sjemena do daljnjega zabranjuje. Isto tako, naglasio je Židan, privremeno se zabranjuje sijanje sjemena tretiranog neonikotinoidima te prskanje kultura insekticidom biscay, a prikupljanje nalaza u pčelinjacima nastavit će se, kao i napori da se otkrije kako je za pčele kobna supstancija dospjela do pčelinjaka i mjesta kamo su pčele išle na ispašu.

Židan je rekao da su uzorci sjemena kukuruza tretiranog sredstvom na bazi klotianidina poslani u njemačke laboratorije, kako bi se otkrilo nije li u postupku tretiranja sjemena spomenutim sredstvom bilo pogrešaka. Zbog pomora pčela u Prekmurju na području cijele Slovenije uvedena je i privremena zabrana prskanja uljane repice u vrijeme cvatnje sredstvom biscay jer se vjeruje da je i spomenuto sredstvo "sinergijski" djelovalo na pomor pčela.

Židan je rekao da će idućeg tjedna donijeti odluku i o mogućoj odgovornosti za pomor pčela nekadašnjeg ministra poljoprivrede Milana Pogačnika koji je ukinuo zabranu korištenja tretiranog sjemena kukuruza iako je 2008. godine bilo utvrđeno da je kukuruz tretiran klotiamidinom bio uzrokom pomora pčela u okolici Domžala blizu Ljubljane. Prema informacijama slovenskog ministarstva poljoprivrede, slične teškoće sa pomorom pčela kao u Prekmurju ovih dana bilježe i u susjednoj Mađarskoj. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox