U subotu, 26. ožujka, budite dio akcije: „Sat za planet Zemlju“

"Sat za planet Zemlju" ove se godine održava pod motom „Više od sata“. Zajedno naše akcije vrijede mnogo više, pa je želja WMF-a potaknuti sve sudionike akcije da o klimatskim promjenama razmišljanju tijekom cijele godine. Pozivamo sve građene, organizacije i njene zaposlenike, da u subotu, 26. ožujka, ugase svjetla od 20.30 do 21.30 sati - pozvala je Petra Boić Petrač, voditeljica projekta „Sat za planet Zemlju“ u Hrvatskoj na konferenciji za novinare.

 

Cilj ove akcije je potaknuti sve ljude svijeta da svakodnevnim vođenjem računa o uštedi energije pridonesu zaštiti prirodnih resursa i očuvanju planeta.

Inicijativu je pozdravio i podržao predsjednik Republike Hrvatske, g. Ivo Josipović, a akciji se pridružio i UNESCO. Ambasadori inicijative u Hrvatskoj su: glumica Zrinka Cvitešić, glazbenici Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac i Hrvoje Rupčić, koji će zajedno nastupiti na središnjoj proslavi na Cvjetnom trgu u Zagrebu 26. ožujka u 20.30 sati, a pridružit će im se Matija Dedić, Kristijan Beluhan, Zli bubnjari i plesna skupina Celtis Fantasy.

U mraku će tako biti gradovi diljem Hrvatske, odnosno zagrebački Cvjetni trg s okolnim ulicama, Dioklecijanova palača u Splitu, Dubrovačke zidine, Poljani Ivana Pavla II u Zadru, opatijsko šetalište Lungo mare, pulska Arena, cijela Makarska rivijera. U spomenutim gradovima bit će priređeno prigodno druženje uz svijeće.

Značaj inicijative prepoznala je i Coca-Cola u Hrvatskoj, koja je dala podršku kao generalni pokrovitelj. Ponosni smo što Coca-Cola na svjetskoj razini podupire ovu inicijativu te tako pridonosi podizanju svijesti o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i štetnosti klimatskih promjena - izjavio je Igor Ćutuk iz Coca-Cole u Hrvatskoj, napomenuvši kako će u sklopu akcije ugasiti rasvjetu na dva dana na upravnoj zgradi. Akciji se pridružuje i zagrebački hotel Regent Esplanade, a generalni direktor hotela, Philip Mahoney, naglasio je kako Regent hoteli sudjeluju od samog početka ove globalne inicijative i kako programom odgovornog poslovanja smanjuju emisije ugljičnih dioksida u posljednjih sedam godine.

„Sat za planet Zemlju“ je globalna volonterska inicijativa WMF-a (World Wide Fund For Nature) pokrenuta 2007. u Sydneyu kada je više od 2 milijuna ljudi ugasilo svjetla na sat vremena. Do 2010. godine akciji se pridružilo 128 država i preko milijarde ljudi. Budite i vi ove godine dio globalne akcije i svojim malim doprinosom pridonijet ćete očuvanju našeg planeta.

 

Autor: Marina Kilić

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox