U Zagrebu se izgradilo 90 stanova manje nego prošle godine

Građevinska poduzeća registrirana na području Grada Zagreba dovršila su tijekom prvog polugodišta ove godine gradnju svega 333 stana, što je 90 stanova ili 21 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju statistike Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U prvom polugodištu prošle godine u Zagrebu su dovršena 423 stana, a godinu ranije čak 2.357 stanova.

Broj stanova u gradnji u Zagrebu smanjen je za 20 posto s obzirom na prvih šest mjeseci prošle godine. Godinu ranije taj pad bio je još izraženiji.  

Krizu građevinarstva u Zagrebu uz pad stanogradnje opisuju i podaci o vrijednosti obavljenih radova.

Sivilo razbija porast novih narudžbi

Tako je ukupna vrijednost obavljenih građevinskih radova u Zagrebu tijekom prvog polugodišta ove godine iznosila 3,69 milijardi kuna, što je za 6,6 posto manje od prve polovice  prošle godine, odnosno čak 31 posto manje od prvih šest mjeseci 2009.

U strukturi vrijednosti izvršenih radova, radovi obavljeni s vlastitim radnicima sudjeluju sa 62 posto odnosno sa 2,31 milijardom kuna, a s podizvođačima s 38 posto odnosno s 1,38 milijardi kuna.

Kao i na državnoj razini, sivilo stanja i izgleda građevinarstva donekle razbijaju podaci o novim narudžbama građevinskih radova. U prvih šest mjeseci nove narudžbe građevinskih radova u Zagrebu vrijednosno su na godišnjoj razini povećane za 37,2 posto.  (Hina/jh)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox