U Zagrebu se pojavila treća divovska kravata

U sklopu turističko-umjetničkog projekta "KravatArt-Zagreb grad koji veže" danas je na Trgu kralja Tomislava preko puta Glavnog željezničkog kolodvora postavljena bijela skulptura - instalacija kravate visoka četiri metra kipara Petra Ujevića, koju će u iduća dva-tri dana slikar Stjepan Šandrk oslikati motivima dalmatinera, odnosno crnim točkama.

 

Spomenuti projekt za građane i posjetitelje Zagreba pokrenula je Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) u suradnji s ustanovom Academia Cravatica (AC). Time se uz obogaćivanje turističke privlačnosti Zagreb želi promovirati i kao prijestolnica kravate te grad koji veže kulturom, gostoljubivošću i šarmom.
Dosadašnji razni projekti na tu su temu potvrdili zainteresiranost likovnih umjetnika i šire javnosti, istaknuo je prigodom postavljanja skulpture glavni tajnik AC-a Dino Bedrina.

Današnja skulptura kravate treća je po redu koja je ove godine postavljena po Zagrebu u sklopu tog projekta. Prva je s temom "Dobrodošlica" postavljena u zagrebačkoj Zračnoj luci u travnju, a druga nazvana "Totem-kravata" prije desetak dana na Kaptolu.

Ukupno će u sklopu projekta biti postavljeno pet skulptura - instalacija kravata, pri čemu se Bedrina nada da će preostale dvije biti postavljene do kraja srpnja odnosno kolovoza, dok će kao privremeni javni spomenici ostati izloženi do sredine prosinca ove godine.

Svih pet skulptura oslikat će drugim motivima različiti slikari, a sve će ih u visini četiri do pet metara izraditi kipar Petar Ujević, koji je za danas postavljenu skulpturu kazao da je napravljena od stiropora i presvučena poliesterom. (Hina/MJ)

 

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox