U Zagrebu započelo predsjedanje Taftie mrežom inovacijskih agencija Europe

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) organizirala je stručnu konferenciju „Transfer tehnologije i suradnja poslovnog i akademskog sektora“, koja je okupila više od 60 predstavnika iz 26 inovacijskih agencija Europe u sklopu predsjedanja Europskom mrežom vodećih nacionalnih inovacijskih agencija (Taftie) u 2023. godini.


Tom prigodom istaknuto je kako su transfer tehnologije te suradnja poslovnog i akademskog sektora okosnica inovacijskog ekosustava i održivog gospodarstva, kao i važnost svih dionika u tehnološkom transferu – od ureda za transfer tehnologije, znanstvenika, poduzetnika, ali i inovacijskih agencija koje bi trebale olakšati protok informacija između dionika, kreirati programe koji omogućavaju transfer tehnologije te služiti kao jedan od posrednika između znanstveno-istraživačkog i poslovnog svijeta.   

HAMAG-BICRO ključna je agencija u nacionalnom inovacijskom sustavu čija je uloga razvoj i provedba programa državne potpore s ciljem jačanja tehnologijskog razvoja kao pokretača održivog gospodarskog rasta zemlje, a s ciljem podizanja konkurentnosti domaćih poduzeća i proizvoda. Uloga predsjedatelja predstavlja iznimnu čast i odgovornost, doprinosi daljnjem jačanju međunarodnog ugleda i položaja HAMAG-BICRO-a unutar europske inovacijske zajednice te omogućuje da se u suradnji sa širokim krugom dionika rasprave ključne teme, iznesu primjeri dobre prakse te donesu zaključci s ciljem poboljšanja europskog i hrvatskog inovacijskog ekosustava, istaknuo je u uvodnom govoru prilikom predstavljanja hrvatskog predsjedanja Taftie-jem Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a te predsjednik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini.

Konferenciji i panel diskusiji prisustvovali su Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu te osnivač i direktor tvrtke Genos, Olivier Van der Elstraeten, voditelj odjela za Inovacije u belgijskoj inovacijskoj agenciji Wallonie Entreprendre te nekadašnji menadžer u uredu za transfer tehnologije na Sveučilištu Liege, Smiljka Vikić-Topić, starija menadžerica za istraživanje i razvoj u tvrtki EURICE te potpredsjednica ASTP-a za Europu, udruženja profesionalaca u tehnološkom transferu te Martina Mak, voditeljica ureda za transfer tehnologije Sveučilišta Sjever. Panel raspravu moderirao je Neno Rakić, voditelj Službe za praćenje provedbe projekata – IRI u HAMAG-BICRO-u te izvršni tajnik Taftie Izvršnog vijeća u 2023. godini.

U sklopu posjeta, sudionici su posjetili CRTA-u (Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje uz stručnu pratnju akademika Bojana Jerbića i proizvodni pogon tvrtke Rimac te vidjeli značajna dostignuća i tehnologije iz Hrvatske.

Krovna tema predsjedanja Taftie mrežom u 2023. godini je Reconsidering the Role of Innovation Agencies and Mutual Learning. HAMAG-BICRO će tijekom predsjedanja inicirati teme važne za europski inovacijski ekosustav - transfer tehnologije i suradnja poslovnog i akademskog sektora, zaštita intelektualnog vlasništva, izazovi startup/scaleup zajednice te teme povezane s HORIZON-EUROPE i Europskim inovacijskim vijećem. Također, HAMAG-BICRO će u suradnji s Europskom komisijom organizirati policy forum na temu Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sastanci organizacije te stručni paneli održat će se još u Dubrovniku, Šibeniku, Opatiji te Bruxellesu.

Mrežom Taftie je u 2022. godini predsjedala inovacijska agencija Innovate UK. Nakon HAMAG-BICRO-a ulogu predsjedatelja će u 2024. godini preuzeti Innosuisse - Swiss Innovation Agency

HAMAG-BICRO je od 2013. godine punopravna članica mreže Taftie koja broji 34 nacionalne inovacijske agencije te ima važnu ulogu u razmjeni znanja i najboljih praksi u zemljama Europe i na međunarodnoj razini.

Više informacija o Taftie mreži možete pronaći ovdje. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox