Udjel žena u upravama hrvatskih kompanija ponovno raste

SELECTIO indeks žena, koji mjeri udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2021. iznosi 16,1% i bilježi rast u odnosu na 11,8% istog razdoblja 2020. godine.


Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema podacima The Female FTSE Board Report za 2020. je 34,5% i pokazuje trend rasta. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2020., udjel žena u upravama najznačajnijih društava izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 29,5%.

Povećao se broj društava s predsjednicom uprave u sastavu indeksa CROBEX s jednog na tri društva. To su Ericsson Nikola Tesla d.d., Saponia d.d. i Podravka d.d., ujedno i tvrtke s najvećim udjelom žena u upravama (redom 100%, 50% i 40%).

Postotak kompanija, sastavnica CROBEXA, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, smanjio se za 7,4 p.p. u odnosu na prošlu godinu. Takvih kompanija u sastavu CROBEXA je trenutno 52,6%. Za usporedbu, svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi.

Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora je 31,1%, čak 12,6 p.p. veća nego 2020. i time je dostigla udjel žena u politici država Europske unije (33,9%). Žene su najmanje zastupljene u znanosti, mjereno udjelom u redovnom članstvu HAZU-a (11,5%).

SELECTIO već 15 godina trgovačkim društvima dodjeljuje Certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Udjel žena u upravama društava dobitnika Certifikata Poslodavac Partner iznosi 21,4%. Dobitnice koje se ističu su Styria Digital Development d.o.o. i TOP RAČUNOVODSTVO SERVISI d.o.o. (obje 100%), Poslovna inteligencija d.o.o., PLIVA HRVATSKA d.o.o. i Zagrebačka pivovara d.o.o. (sve 66,7%), Philip Morris Zagreb d.o.o (60%), Ciklopea d.o.o., Heineken Hrvatska d.o.o., HBOR, PROCTER & GAMBLE d.o.o. i Raiffeisenbank Austria d.d. (sve 50%).

Iako SELECTIO Indeks žena ponovno bilježi rast, Hrvatska debelo kaska za europskim prosjekom. Dok je 2015. Hrvatska za europskim prosjekom zaostajala 4 p.p., danas zaostaje gotovo 20 p.p. Trenutni udjel žena jednak je udjelu prije 9 godina što potvrđuje da bez aktivnih mjera i kreiranja strategija kojima će kompanije promovirati žene u top menadžmentu nema poboljšanja. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox