Udruga Franak podnijela kolektivnu tužbu protiv sedam banaka

Udruga Franak podnijela je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka – Erste & Steiermärkische Bank d.d., Hypo-Alpe-Adria-Bank d.d., OTP banke d.d., Privredne banke Zagreb d.d., Societe Generale – Splitske banke d.d., Zagrebačke banke d.d. i Volksbank d.d. Tužba se odnosi na zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Tužbom se traži ograničena primjena valutne klauzule, i to na način da se valutna klauzula primjenjuje samo ako tečaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto, te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope, jer prema ugovorenim uvjetima kamatu mijenjaju banke svojim odlukama bez unaprijed utvrđenih kriterija.

Udruga Franak do presude traži:

1. Da se za dužnike s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskom franku rate određuju na temelju tečaja švicarskog franka u trenutku isplate kredita

2. Primjena kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita

3. Odgoda provođenja ovrha i pljenidbe instrumenata osiguranja: plaća, stanova… zbog nemogućnosti podmirenja rata kredita.

Iz Udruge ističu da je najveći problem dužnika u kreditima s valutnom klauzulom u povećanje je ostatka glavnice duga nakon četiri ili pet godina redovnih otplata rata. Udruga je spomenute banke o tužbama obavijestila 7. listopada i dala im rok do 18. listopada da se izjasne žele li s Udrugom stupiti u pregovore i vansudsko rješavanje spora. Do navedenog datuma nije se očitovala niti jedna banka. (PS/JK)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox