Udruge Franak i Potrošač kreću u pravnu bitku protiv osam banaka

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas će se održati prvo ročište po kolektivnoj tužbi koju su udruge Franak i Potrošač podigle protiv osam banaka. Tuže banke zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača traži se ukidanje valutne klauzule u "švicarcima" i dopuštanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope, prenosi HRT.

Udruga Franak na svojoj internetskoj stranici objavila je kako je ročište zakazano nakon što su se banke očitovale na kolektivnu tužbu s tvrdnjom da nisu odgovorne za sve što se dogodilo s krizom i francima. To je ujedno i najveća kolektivna tužba protiv banaka u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je najviše korisnika kredita u švicarskim francima, čak 100 tisuća. Branka Lukačević-Gregić iz Udruge Franak kaže da su dužnici, koji su 2006. podigli kredit od oko 700 tisuća kuna u švicarskim francima, danas još uvijek dužni oko 850 tisuća kuna, jer se zbog deprecijacije franka povećala glavnica. (HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox