Ugasite svjetla!

U subotu 26. ožujka na ulicama Dubrovnika, Zagreba, Zadra, Osijeka i Splita ugasit će se svjetla kako bi se obilježio ''Sat za planet Zemlju'', piše dnevnik.hr. Svi ste pozvani da i u svojim domovima ugasite svjetla s početkom u 20 sati i 30 minuta.

 

Povodom ove akcije svjetske metropole već godinama, posljednje subote u ožujku, gase rasvjetu na svojim najvećim znamenitostima. Tako će u mraku ostati Eiffelov toranj u Parizu, Buckinghamska palača u Londonu, Opera u Sydneyu, Brandenburška vrata u Berlinu, piramide u Kairu i druge.

Kako piše dnevnik.hr, inicijativa je 2007. nastala u Sydneyu i to kako bi podigla svijest o prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa, energetskoj učinkovitosti, štetnosti klimatskih promjena i čovjekovog negativnog utjecaja na zemlju.

Još jedna varijantna koja podupire ovu inicijativu javila se i na Facebooku. Naime, njegova korisnica Angie Bird pokrenula je online peticiju u kojoj moli osnivača ove društvene mreže, Marka Zuckerberga, da na jedan sat isključi Facebook.

Petra Boić Petrač, voditeljica ovog projekta u Hrvatskoj, pozvala je i građane i tvrtke da se pridruže ovoj akciji u kojoj je tijekom četiri godine više stotina milijuna ljudi pokazalo kako želi zaštiti svoj planet. (SJ)

 

Izvor:  www.dnevnik.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox