Ukidanje mobilnog harača u svibnju, uz par Vladinih ako ...

Pred ljeto ove godine mogao bi se ukinuti porez od 6 posto mobilnim telekom operatorima ako zadovolje traženja Vlade da povećano investiraju u razvoj, posebno pri raspodjeli digitalne dividende ili radiofrekvencijskog spektra oslobođenog nakon prelaska s analogne na digitalnu televiziju, za što će se, vjerojatno također pred ljeto, objaviti i neka vrsta međunarodnog natječaja ili aukcije.

Čulo se to u izjavama sudionika današnjeg sastanka o ulaganjima u sektor elektroničkih komunikacija na kojemu su u Ministarstvu gospodarstva bili predstavnici Vlade, tri mobilna operatora te regulatorne agencije.

Cilj tog sastanka bio je na partnerskoj osnovi utvrditi koliko tvrtke-mobilni operatori, na koje se odnosi 'mobilni porez', mogu nastaviti investirati u odnosu na taj porez, te koje bi barijere trebalo 'razbiti' za to investiranje, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina.

Dodavši da kako će se u Hrvatskoj ići i na aukciju ili neki drugi model javnog natječaja za dodjelu radiofrekvencijskog spektra iz digitalne dividende, Komadina je kazao da su operatori za to zainteresirani, iako je to područje dijelom 'zagađeno' zbog 'analogije' iz susjednih zemalja.

Dogovor kroz tri mjeseca?

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da se nakon sastanka vidi mogućnost da se u naredna tri mjeseca postignu dogovori Vlade i operatora oko mogućnosti ulaganja u nove tehnologije i otklanjanju barijera za to ulaganje.

Sve će se više znati do svibnja ove godine, pa i o opstojnosti zakona kojim se utvrđuje porez mobilnim operatorima, kazao je Linić dodavši da postoji dobra volja za dogovor s obje strane, što bi moglo značiti i ukidanje tog poreza pred ljeto.

Za sada taj porez ostaje s rokom trajanja do kraja lipnja 2013., a hoće li se što promijeniti znat će se u svibnju ove godine, istaknuo je Linić. 

U ime sva tri čelnika mobilnih operatora izjave je pred novinarima davao predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić kazavši da je na sastanku naglašena važnost nastavka ulagačkog ritma operatora te da se slijedom toga u konačnici makne potreba za porezom od 6 posto.

Na novinarsko pitanje hoće li se taj porez i općenito porez ako PDV 'ode' na 25 posto odraziti na povećanje cijena telekom odnosno mobilnih usluga, Mudrinić je kazao da neće jer cijene određuje tržište, a ni do sada teret 6 postotnog poreza nisu osjetili korisnici nego prihodi operatora. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox