Ukrajina će tužiti Rusiju zbog prevelike cijene plina

Ukrajina se sprema tužiti Rusiju sudu i dokazati da plaća previsoku cijenu za ruski plin, objavio je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Janukovič je podsjetio Moskvu da je Ukrajina samostalna država, a ne "siromašni rođak“, optuživši ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da se služi "apsolutno nekorektnom" retorikom.

Rusko je stajalište kategorički neprihvatljivo i ako se ne promijeni, ići ćemo na međunarodnu arbitražu, rekao je Janukovič u intervjuu za dnevni list Kommersant. Već smo sastavili materijale za odlazak na sud. Apsolutno smo sigurni da su prekršeni međunarodni ugovori, kazao je. Sud je ekstremna mjera, ali ništa se nije promijenilo u jednu i pol godinu.

Ukrajina traži reviziju sporazuma s Rusijom kojeg je potpisala prethodna ukrajinska vlada kako bi ishodila niže cijene za uvoz plina od ruskog Gazproma. Janukovič je rekao da Kijev plaća previsoku cijenu za plinu u iznosu od pet do šest milijardi dolara godišnje. Ukrajinski predsjednik kazao je da bi temelj ukrajinsko-ruskih plinskih odnosa trebao biti sporazum iz 2001., a ne 10-godišnji ugovor iz 2009. kojeg je potpisala Julija Timošenko, trenutno optužena za zloupotrebu položaja. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox