Ulaskom u EU opet ćemo morati mijenjati dokumente

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju građani će morati promijeniti izgled dijela svojih dokumenata, te će neki dokumenti poprimiti plavo-zvjezdani izgled, piše Novi list.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da će se ulaskom Hrvatske u EU mijenjati izgled registarskih pločica na vozilima, no na koji točno način i u kojem roku, u MUP-u još ne znaju.

Najvjerojatnije je, ipak, da će se registracijske tablice mijenjati postupno, kako će ih vozači obnavljati. Naime, i vozačke dozvole će se mijenjati, potvrdili su u MUP-u, ali kroz duži period.

Rok za povlačenje starih vozačkih dozvola je 2033. To znači da će se nove vozačke dozvole u kartičnom obliku izdavati onima kojima će isticati stare.

Što se tiče osobnih iskaznica, više ih nećemo moći korisiti za putovanje u susjedne zemlje poput Italije ili Slovenije. To su od Hrvatske zatražile i zemlje članice EU-a koje su u svojim pregovaračkim stajalištima za poglavlje Pravda, sloboda i sigurnost, među ostalim, navele da ''EU prima na znanje namjeru Hrvatske da postupno ukine postojeće osobne iskaznice izdane prije 2003. godine, koje su dobili ljudi koji su u trenutku izdavanja dokumenta bili stariji od 65 godina, a koje nemaju rok valjanosti''.

Osobne iskaznice s digitalnim potpisom

No, i nove osobne iskaznice s vremenom ćemo promijeniti. U MUP-u ističu da je ''zbog potrebe razvitka elektroničkog poslovanja u RH u tijeku priprema projekta uvođenja elektroničkih osobnih iskaznica za hrvatske državljane''. Takve su dokumente već dobili, primjerice, Belgijanci i Talijani. Te iskaznice izgledaju poput kreditne kartice, sadrže uobičajene podatke – ime, prezime, fotografija – ali i ugrađeni čip s digitalnim potpisom. Građani ih stoga mogu koristiti za digitalno potpisivanje elektroničkih dokumenata. (jh)

 

 

 

Izvor: www.novilist.hr
Foto: PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox