Uljanik plovidba prekida arbitražu protiv 3. maja

Uljanik plovidba objavila je kako će prekinuti daljnje pravne radnje vezano uz arbitražni postupak protiv riječkog Brodogradilišta 3. maj zbog broda "Pomer" te da će ishodovati brisanje privremene mjere zaustavljanja broda kod Visokog suda u Londonu.

 

U priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi iz Uljanik plovidbe ističu kako je u utorak, 7. prosinca, s Brodogradilištem 3. maj postignut dogovor "u cilju sporazumnog rješenja nastalog spornog odnosa, kao i ubrzanog postupka primopredaje broda za prijevoz naftnih produkata i kemikalija 'Pomer'". Tim se dogovorom Brodogradilište 3. maj "obvezuje da neće poduzimati bilo koje radnje vezane uz eventualnu prodaju broda trećim osobama osim naručitelju".

Uljanik plovidba će putem naručitelja broda prekinuti daljnje pravne radnje vezane uz arbitražni postupak, te ishodovati brisanje privremene mjere zaustavljanja broda kod Visokog suda u Londonu - druga je točka dogovora Brodogradilišta 3. maj i Uljanik plovidbe u ime i za račun supsidijara naručitelja broda.

 

"Ova arbitraža je sramotna"

 

U obavijesti, koju potpisuje direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, također se ističe kako će stranke "promptno nastaviti sa uređenjem odnosa vezanim uz primopredaju broda, naročito zatvaranja financijske konstrukcije te će u okviru brodograđevnog ugovora preuzetih obveza, ali i izvan toga, nastaviti s aktivnostima prema bankama kao i prema nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske na uključenju projekta izgradnje sva četiri broda (po dva za Tankersku plovidbu i Uljanik plovidbu) u neki od modela iz mjera za gospodarski oporavak Republike Hrvatske".

Pulski brodar je 2. prosinca objavio da je protiv 3. maja pokrenuo arbitražni postupak vezano za brod "Pomer" te da je kod londonskog Visokog suda pravde (High Court of Justice) ishodovana privremena mjera kojom se 3. maju zabranjuje daljnja prodaja i sve ostale radnje vezane za transfer tog broda odnosno promjene vlasničkih udjela na brodu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je početkom ovog tjedna ocijenio kako je za Hrvatsku sramotno da se dvije domaće tvrtke nađu na arbitraži na međunarodnom sudu u Londonu te je pozvao Vladu da se uključi u rješavanje spora. (Hina/MJ)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox