Uljanik plovidba zbog broda Pomer pokrenula arbitražu protiv 3. maja

Pulski brodar Uljanik plovidba objavio je danas putem Zagrebačke burze da je protiv riječkog Brodogradilišta 3. maj pokrenuo arbitražni postupak vezano za brod Pomer te da je kod londonskog Visokog suda pravde (High Court of Justice) ishodovana privremena mjera kojom se 3. maju zabranjuje daljnja prodaja i sve ostale radnje vezane za transfer tog broda odnosno promjene vlasničkih udjela na brodu. Riječ je o brodu koji je trebao biti isporučen u rujnu, no došlo je do spora oko utvrđivanja njegove tržišne cijene.

 

U obavijesti koju potpisuje direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić navodi se da je, sukladno odluci Nadzornog odbora od 24. studenog ove godine, Uljanik plovidba putem vlastitog supsidijara (United Shipping Services 14, Inc.) - naručitelja broda za prijevoz naftnih produkata i kemikalija nosivosti 51.800 DWT, novogradnje 710. (m/t POMER) pokrenula protiv Brodogradilišta 3. maj iz Rijeke arbitražni postupak u cilju ispunjenja Ugovorom o gradnji broda preuzetih obveza kao i naknade štete.
Pored navedenog, potaknuti 'cirkuliranjem broda za prodaju' na svjetskom pomorskom tržištu, kao i prethodno donesenoj odluci Nadzornog odbora Brodogradilišta 3. maja, naručitelj broda je u cilju zaštite interesa, ali i umanjenja odnosno otklanjanja potencijalne štete, 1. prosinca 2010. godine ishodovao kod High Court of Justice u Londonu privremenu mjeru kojom se Brodogradilištu 3. maj zabranjuje daljnja prodaja, kao i sve ostale radnje vezane za transfer broda odnosno promjene vlasničkih udjela na brodu - navode iz pulskog brodara.

U 3. maju iznenađeni viješću

Potvrda izdavanja privremene mjere je dostavljena 3. maju, kao i velikom broju svjetski priznatih brokerskih kuća, zaključuje se u obavijesti Uljanik plovidbe. Iz Uljanik plovidbe se danas nisu mogli dobiti detalji vezano za pokrenutu arbitražu, dok su u riječkom 3. maju iznenađeni tom viješću.
Predsjednik Uprave 3. maja Edi Kučan je, komentirajući za Hinu informaciju o pokrenutom postupku arbitraže oko broda Pomer, istaknuo da su u brodogradilištu iznenađeni ovakvom viješću. Apsolutni apsurd je da dva hrvatska subjekta moraju tražiti rješenje izvan Hrvatske. Moralo bi postojati želje i volje da se poslovni problemi u ovakvim situacijama rješavaju unutar Hrvatske - kazao je Kučan.
O elementima ovog arbitražnog spora Kučan nije želio iznositi stavove prije razgovora s predstavnicima Nadzornog odbora i vlasnika brodogradilišta. Izrazio je uvjerenje da će nadležna ministarstva uspjeti pronaći rješenje ovog slučaja. Brod Pomer je kompletiran i spreman za isporuku, a spor između 3. maja i Uljanik plovidbe je nastao oko utvrđivanja tržišne cijene broda, kazao je Kučan. Taj je tanker porinut u more 6. srpnja ove godine, a tada je bilo najavljeno da će do primopredaje doći u rujnu ove godine.

Tanker Pomer je izgrađen u riječkom brodogradilištu kao prvi u seriji od četiri istovjetna broda čija je gradnja u 3. maju ugovorena za hrvatske naručitelje, Uljanik plovidbu iz Pule i Tankersku plovidbu iz Zadra. Dogovoreno je da 3. maj pokriva sve troškove gradnje, a naručitelji po završetku plate po tržišnim cijenama. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox