Uloga ambalaže: Pozivamo potrošače da “pogledaju i ispod etikete”

Neovisno istraživanje provedeno među 8000 potrošača u 11 evropskih država pokazalo je da Evropljani više brinu za zdravlje i sigurnost hrane, nego za probleme vezane uz okoliš i međunarodni terorizam. Jedna od ključnih bojazni potrošača odnosi se na ulogu ambalaže u sigurnosti hrane. Dvije trećine anketiranih (66%) ističe da ih brine rizik od prelaska kemikalija iz ambalaže u njen sadržaj (hranu/pića). Među anketiranim Hrvatima ta se brojka penje na visokih 83%. Uz to, čak devet od deset Hrvata vjeruje da te kemijske interakcije mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

Od svih ponuđenih materijala kojima je obuhvaćena metalna, kartonska, bag in box, plastična i staklena ambalaža - potrošače (njih 60%) najviše brinu plastične boce, tj. njihov utjecaj na sadržaj ili sastojke hrane/pića.

Prof. Dieter Schrenk, stručnjak za farmakologiju i toksikologiju njemačkog sveučilišta Kaiserslautern, ističe da su se u prošlosti plastični polimeri, metali i papir/karton pokazali kao značajan izvor neželjenih kemikalija u hrani, do kojih dolazi migracijom najčešće namjerno dodavanih ili uz postupak obrade vezanih sastojaka.

Adeline Farrelly – glavna tajnica FEVE-a izjavljuje: “Očito je da potrošači brinu o mogućem zagađenju iz ambalaže. Oni danas provjeravaju kako su proizvodi uskladišteni i upakirani – a ne samo ono što piše na etiketi. Studije pokazuju da kemikalije iz ambalažnih materijala prelaze u namirnice – što je doista ozbiljan problem. Naročito su oprezni roditelji male djece: 77% roditelja u Evropi preferira staklo za čuvanje hrane za djecu, dok njih 61% izbjegava kupnju hrane za bebe u plastičnim bocama ili u drugim materijalima.”


Najveći broj Evropljana obuhvaćenih anketom (njih 87%) bi svojoj obitelji i prijateljima preporučilo staklo kao ambalažu broj 1 za pakiranje hrane i pića.

Jer, staklena ambalaža igra veliku ulogu u sigurnosti i zdravstvenoj ispravnosti hrane. Ona najbolje čuva svježinu i arome namirnica i pića koji se u nju pakiraju. Staklo djeluje kao prirodna i nepropusna barijera. Potpuno je inertno što znači da tvari iz stakla ne prelaze u prehrambene proizvode koji se u njega pakiraju.

Staklo je jedini opće korišteni ambalažni materijal u SAD-u koji Američka administracija za hranu i lijekove smatra opće sigurnim. I činjenica da se upravo staklo koristi u laboratorijskim testiranjima govori sama za sebe. Nakon zabrane korištenja biosphenola u proizvodnji plastičnih bočica za bebe (2011.), Evropska komisija preporučila je staklo kao sigurnu alternativu za ljudsko zdravlje.

Iako Evropska komisija sve više postrožuje zakonske propise vezane uz kemikalije koje iz prehrambene ambalaže prelaze u namirnice i pića, nema mjesta bojazni za budućnost staklene ambalaže. Naprotiv! Zbog svojih svojstava ona će zadovoljiti i sve buduće EU standarde koji se odnose na materijale koji dolaze u dodir s hranom.

O istraživanju:

Neovisna istraživačka agencija InSites Consulting provela je u veljači 2014. anketiranje potrošača u 11 evropskih država: Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Švicarskoj. U sklopu ankete koju je naručio FEVE (Evropska federacija proizvođača staklene ambalaže) istraženi su stavovi 8.000 potrošača (starosti između 24 i 64 godine) o prehrambenoj ambalaži - točnije o aspektima vezanim uz sigurnost hrane, okoliš i okus. 41% anketiranih su roditelji, 75% su žene a 25% muškarci. Dobiveni rezultati reprezentativni su za svaku državu.


Za dodatne informacije o evropskim podacima možete kontaktirati:

Michael Delle Selve, Senior Communications Manager, FEVE m.

delleselve@feve.org

+32(0)25360080

Christian Prior

Weber Shandwick

+32 (0) 2 894 90 13

CPrior@webershandwick.com

Nora Lawton

Weber Shandwick

+32 (0) 2 894 90 29

NLawton@webershandwick.com

Za dodatne informacije o istraživanju posjetite (ADD DIRECT LINK TO SURVEY SLIDES) Look beyond the label and learn more with Friends of Glass on Twitter and Facebook Join us as a Friend of Glass at www.friendsofglass.com

(PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox