Umjesto Pelješkog, pontonski most za 36 milijuna eura

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture razmišlja o opciji povezivanja krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom države pontonskim mostom.

Ministar Siniša Hajdaš Dončić rekao je za Večernji list da ideja o plutajućem mostu ima dosta otvorenih pitanja te da će početkom sljedećeg tjedna dobiti gotovu analizu o tome iz Hrvatskih cesta.

Prijedlog o postavljanju plutajućeg mosta između kopna i poluotoka Pelješca, Ministarstvu su dali američki poduzetnik i vlasnik tvrtke The Adriatic Group James Chuck i hrvatska arhitektica Maja Bručić, direktorica tvrtke Lotus Architecti. Prema njima, izrada i polaganje pontonskog mosta stajali bi 36 milijuna eura, a iskoristilo bi se i već uloženih 22 milijuna eura koji su otišli za pripremu gradnje mosta kopno – Pelješac. Cijena pontonskog mosta tako bi bila manje od 25 posto cijene pelješkog mosta.

Prema Jamesu Chucku, pontonski most bi se isplatio za 10 do 15 godina, a prijelaz njime bi se naplaćivao tri eura. Most bi imao dva traka, sastojao bi se od 90 pontona, a na sredini bi se oni mogli podizati kako bi mogli prolaziti brodovi. (jk)

 

 

Foto: PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox