Umjesto ponude za Belje Agrokor podnio tužbu protiv Hanfe

Koncern Agrokor nije postupio po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) da do 5. prosinca dostavi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja koje još nisu u njegovu vlasništvu, već je podigao ustavnu i upravnu tužbu protiv takvog rješenja Agencije, priopćila je Hanfa.

Hanfa je još 6. listopada naložila Agrokoru da u roku od 60 dana podastre ponudu za preuzimanje preostalih dionica Belja, ustvrdivši svojim rješenjem da je još 12. rujna 2007. godine nastala obveza za njihovo preuzimanje. Rok za dostavu ponude istekao je jučer, 5. prosinca.

Agrokor trenutno posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Tuže Hanfu zbog povrede ustavnog prava

Kako se navodi u Hanfinu priopćenju, umjesto toga Agrokor je protiv takvog rješenja Hanfe podnio 3. studenoga Ustavnom sudu Republike Hrvatske tužbu zbog povrede ustavnog prava i to prava na pravično suđenje iz članka 29. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske te prava na jednakost pred zakonom, zajamčenog člankom 14. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske, s prijedlogom da Ustavni sud donese odluku kojom se ukida rješenje Agencije, kao i da odgodi pravne učinke i ovrhu osporenog akta do svoje odluke te da svoje rješenje objavi do 5. prosinca 2011. godine.

Agrokor je toga dana podnio i Hanfi prijedlog za poništavanje takvog rješenja, sukladno odredbi članka 131. stavak 1. i 3. Zakona o općem upravnom postupku do donošenja odluke Upravnoga suda RH.  

Hanfa smatra da je u provedenom postupku točno i potpuno utvrdila činjenično stanje te da je na tako utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenila materijalno pravo, navodi se u priopćenju Hanfe.

Agencija je odgovor na tužbu uputila Ustavnom sudu, a Agrokor obavijestila da ne prihvaća navedeni prijedlog. (Hina/jh)

 

 

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox